Praha Jeruzalém

Rusko vítá příslib jednoty mezi Fatahem a Hamasem proti izraelským záměrům uplatnit svrchovanost nad Judeou a Samařím.

Autor: Elad Benari, Kanada, 3.7.2020 23:41

Rusko v pátek přivítalo slib jednoty mezi Fatahem a Hamasem proti izraelským plánům uplatnit svrchovanost nad Judeou a Samařím, informovala agentura AFP.

Byli jsme svědky vzácné události – obě soupeřící skupiny uspořádaly ve čtvrtek společnou tiskovou konferenci, ve které se zavázaly vést sjednocenou kampaň proti izraelským plánům na uplatnění suverenity v částech Judeje a Samaří.

V úsilí proti uplatnění izraelské suverenity „zavedeme veškerá nezbytná opatření k zajištění národní jednoty“, uvedl na tiskové konferenci vysoký představitel Fatahu Jibril Rajoub a následně i, prostřednictvím videozprávy z Bejrútu, představitel Hamasu Saleh al-Arouri.

Lavrov v pátek uvedl, že Rusko „s uspokojením vzalo na vědomí společnou tiskovou konferenci, která se konala včera mezi zástupci Fatahu a Hamasu, během níž bylo vyhlášeno rozhodnutí společně hájit zájmy palestinské vlády na základě platformy Organizace na osvobození Palestiny.“

Lavrov při setkání s vrcholným libyjským představitelem dodal, že „obnova palestinské jednoty“ je „jednou z klíčových otázek, které je třeba vyřešit.“

Řekl, že Moskva počítá s tím, že „všichni arabští zástupci budou tento trend aktivně podporovat“.

Fatah, který ovládá Palestinskou samosprávu se sídlem v Ramalláhu, a Hamas, který drží pásmo Gazy, spolu bojují víc než deset let.

Hamas vládne Gaze od roku 2007, kdy v krvavém převratu vyrval Fatahu tuto pobřežní enklávu.

Od té doby byly jsou obě skupiny ponořeny do vzájemného zápasu. Obě organizace také v říjnu 2017 podepsaly dohodu o usmíření, podle níž měla PA do prosince téhož roku převzít nad Gazou plnou kontrolu.

Tato lhůta však byla původně odložena o 10 dní, později však údajně narazila na „překážky“ a nebyla nikdy realizována.

Čtvrteční společná tisková konference Fatahu a Hamasu byla důsledkem opozice vůči mírovému plánu pro Blízký východ amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ve formálním protinávrhu předloženému mezinárodnímu mírotvornému kvartetu, včetně Ruska, vedení PA uvedlo, že je připraveno obnovit dlouhodobé mírové rozhovory s Izraelem a souhlasit s „menšími“ územními ústupky.

Lavrov zdůraznil potřebu „okamžitě obnovit, znovu zahájit přímé izraelsko-palestinské rozhovory pod záštitou kvarteta mezinárodních mírových zprostředkovatelů a za aktivní účasti arabských států“.

Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti vyjádřil přání uspořádat summit mezi Izraelem a palestinskými Araby, který by oživil pozastavené mírové rozhovory, ale v tomto ohledu se zatím nic nenaplnilo.

05.07.2020 06:54 Daniel Žingor193Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News