Praha Jeruzalém

Ministři schválili řadu nových omezení pro tělocvičny a restaurace. O vzdělávacích institucích rozhodne premiér a ministr obrany.

Autor: Nitsan Keidar, 17.7.2020 3:00

Aby vzhledem k prudkému nárůstu nových případů nákazy koronavirem zabránili úplnému zablokování země, rozhodli ministři ve čtvrtek v noci o sérii dalších restrikcí.

Většina předpisů vstoupí v platnost v pátek v 17:00, včetně víkendového uzamčení země – s výjimkou cest pro zabezpěčení základních potřeb, jako jsou nákupy potravin, léků, návštěva optika apod.

Většina ostatních obchodů, včetně nákupních středisek, bude o víkendech zavřená.

Kromě toho bude zakázána přítomnost na plážích – ty budou uzavřeny. Toto ustanovení nabude účinnosti od příštího víkendu.

V rámci víkendových omezení nebude žádný limit na vzdálenost, kterou je dovoleno jít při odchodu z domu. Kromě toho nebudou žádná omezení pro bazény v hotelech, které jsou určeny pouze pro hotelové hosty.

Spolu s těmito omezeními bylo rozhodnuto uzavřít tělocvičny a instituce používané pro sportovní nebo taneční aktivity.

Restaurace bude moci poskytovat své služby pouze formou vyzvednutí a doručení – tedy bez možnosti posezení uvnitř restaurace.

Aby byl umožněn běžný provoz hotelů, bude počet osob v hotelových restauracích omezen na 35% maximální povolené kapacity.

Vedle toho byly zveřejněny také restrikce směrem k shromáždění. Generální ředitel ministerstva zdravotnictví umožní setkávání maximálně 10 osob v uzavřeném prostoru a 20 osob v otevřeném prostoru (s výjimkou pracovišť a rodinných příslušníků).

Vláda po konzultaci s ministrem financí, ministrem zdravotnictví a ministrem školství zmocnila předsedu vlády a ministra obrany, aby rozhodli o omezení vzdělávacího systému a o uzavření letních škol. Tato rozhodnutí budou zveřejněna při jejich přijetí.

Bylo také rozhodnuto zkrátit dobu zákaznického servisu na ministerstvech a přejít na online režim, spolu se snížením účasti na ministerstvech na 50%.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu na začátku setkání vlády řekl: „V posledních dnech jsme se konkrétně zabývali hospodářskou otázkou, a to jak přinést podnikům a osobám samostatně výdělečně činným dlouhodobý plán, který jim poskytne bezpečí a pobídky, které chceme ekonomice urychleně poskytnout.“

„Na prvním místě jsem všechny ministry požádal, aby příští čtvrtek, tedy přesně za týden, přednesli za své rezorty plány na bezpečné otevření ekonomiky. To je týden čas. Žádám vás tedy, abyste se tomuto podřídili, protože naším cílem je zploštění křivky nárůstu, znovuzískání kontroly a bezpečný odchod z této fáze vývoje (pandemie),“ dodal Netanjahu.

Ministr komunikací Yoaz Hendel během schůzky vyzval, aby nebyly uzavřeny vzdělávací instituce v zemi.

„Není to dostatečně transparentní, musí tady být jednotná kritéria pro rozhodování o tom, kdy dojde k uzavření. Volám po tom, abychom ponechali vzdělávací centra a školy otevřené tak dlouho, jak to jen bude možné. Nespěchejte s jejich uzavřením – paralyzuje to ekonomiku,“ varoval Hendel.

Během setkání Gantz a další ministři Modré a bílé oznámili, že stojí za ministrem školství Yoavem Galantem a jsou spolu s ním proti uzavření vzdělávacího systému.

Premiér Netanjahu řekl: „Chystáme se k úplnému uzamčení země. Copak jste, slepí? Copak tomu nerozumíte?“

17.07.2020 07:24 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova