Praha Jeruzalém

Vědci z Hebrejské univerzity tvrdí, že stabilizovaný počet pacientů ve vážném stavu ukazuje na to, že bylo nad druhou vlnou dosaženo kontroly.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 31. července 2020

Zpráva vědců z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě ze čtvrtka uvádí, že se počet pacientů s koronavirem ve vážném a středně těžkém stavu stabilizoval, což ukazuje na to, že bylo pravděpodobně dosaženo kontroly nad druhou vlnou nákazy, informoval Channel 12.

Tento výzkumný tým, který radí vládě, v této fázi nedoporučuje ukládat další omezení, ve své zprávě však zdůraznil, že by se mělo zaměřit na pokračování eliminace řetězců infekce.

Na pozadí optimistické zprávy ministři obrany Benny Gantz a ministr zdravotnictví Yuli Edelstein diskutovali o možnosti zrušení zákazu otevírání obchodů a nákupních středisek o víkendech, ale rozhodnutí stále vyžaduje schválení vlády, uvedl Channel 12.

„Opatření přijatá k potlačení epidemie na začátku a v polovině července vedla k významnému snížení míry infekce a počtu hospitalizovaných,“ uvedli vědci z Hebrejské univerzity. „Strach z nedostatečných kapacit v nemocnicích výrazně opadl,“ přesto vědci odhadují, že v příštích třech týdnech zemře kvůli nákaze v červenci dalších 200 lidí.

Míra infekce je však stále vysoká a Ministerstvo zdravotnictví v pátek ráno oznámilo 1 786 nových infekcí za posledních 24 hodin. Denní infekce se v minulém týdnu pohybovaly kolem hodnoty 2000, aniž by došlo k významnému poklesu.

Počet pacientů hospitalizovaných s koronou se za posledních pět dní v průměru pohyboval kolem 750 a tuto hodnotu příliš nepřekračoval.

V pátek bylo s koronavirem hospitalizováno 746 Izraelců, z toho bylo 319 ve vážném stavu. To za minulý týden vzrostlo jen o 20 nových případů a od čtvrtku kleslo o 11, nicméně před měsícem jich bylo ve vážném stavu jen 65. Zdá se tedy, že nárůst přibližně 100 vážně nemocných pacientů každý týden poklesl.

K dnešnímu dni pandemie podlehlo 509 Izraelců a v současné době je v zemi 26 260 aktivních případů.

Vědci vládě radili, aby nezaváděla přísnější opatření a uvedli, že současné zlepšení se jeví jako důsledek zákazu velkých shromáždění.

Při porovnávání míry infekce mezi první a druhou vlnou počtu osob ve vážném stavu Ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že byl zastaven relativní nárůst počtu pacientů s koronou hospitalizovaných v kritickém stavu.

Channel 12 uvedl, že získal interní dokument Ministerstva zdravotnictví, který ukázal údaje odpovídající 45% poklesu počtu kriticky nemocných pacientů ve srovnání s první vlnou, s 80% poklesem pacientů, kteří potřebují ventilátory a s odpovídajícím poklesem úmrtí ve srovnání s předchozí vlnou.

02.08.2020 05:43 Daniel Žingor128Zdroj: World Israel News

Klíčová slova