Praha Jeruzalém

Obeznámení představitelé uvádí, že premiér Netanjahu soukromě souhlasil s plánem Trumpovy administrativy prodat pokročilé zbraně do Spojených arabských emirátů.

Autor: Ben Ariel, 4.9.2020 5:13

Premiér Benjamin Netanjahu soukromě souhlasil s plánem Trumpovy administrativy na prodej pokročilých zbraní do Spojených arabských emirátů, přestože později veřejně prohlásil, že je proti této zbrojní dohodě, uvedli ve čtvrtek pro The New York Times představitelé obeznámení s průběhem jednání.

Netanjahu se rozhodl nepokusit se dohodu zablokovat, protože se v posledních měsících podílel na širším úsilí o zajištění diplomatického průlomu normalizujícího vztahy mezi Izraelem a Emiráty.

Ale poté, co se na konci minulého měsíce objevily zprávy o prodeji zbraní, Netanjahu opakovaně popíral, že by dal Trumpově administrativě ujištění, že Izrael nebude proti tomuto jejich obchodu se SAE. Tito představitelé uvedli, že Netanjahuova veřejná prohlášení byla nepravdivá. Poté, co se minulý týden v Jeruzalémě sešel s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který přivedl izraelského předsedu vlády zpět k dohodnutému, si Netanjahu přestal na navrhovaný prodej zbraní veřejně stěžovat, uvedli představitelé.

Bílý dům v posledních týdnech zrychlil svůj tlak na prodej balíku špičkových zbraní Emirates, včetně stíhaček F-35 a dronů Reaper.

Dohoda zahrnuje také letouny EA-18G Growler – letadla elektronického boje, která připravují půdu pro tajné útoky rušením protivzdušné obrany nepřátel. Tento prvek nebyl ještě dříve ohlášen.

Trump na tiskové konferenci v Bílém domě před několika týdny uvedl, že Spojené arabské emiráty mají zájem o nákup stihaček F-35.

„Mají peníze a chtěli by si pár F-35 objednat,“ dodal.

Následná zpráva naznačila, že Trumpova administrativa urychlila tlak na prodej stealth stihaček F-35 a pokročilých dronů do Spojených arabských emirátů.

Američtí představitelé důsledně trvají na tom, že nový tlak na prodej zbraní Emiratis není přímou odměnou za jejich roli v dohodě, ve které se Emiráty staly třetím arabským národem, který uznal Izrael výměnou za to, že Izrael pozastavil plány na uplatnění suverenity nad částmi Judeje a Samaří. Nezpochybňují však, že po letech amerického odmítání prodat Emirátům F-35 je nová změna pozice spojena s diplomatickou iniciativou.

Tento obchod by mohl v Kongresu čelit značnému odporu, protože ze zákona nesmí prodej zbraní oslabit izraelskou vojenskou výhodu na Středním východě. Představitelé Trumpovy administrativy však diskutovali o obejití kritické části kontrolního procesu zákonodárců, což by podle těchto zpráv mohlo zlepšit šance na prodej zbraní ještě před listopadovými volbami.

Ron Dermer, izraelský velvyslanec ve Spojených státech, ve svém prohlášení uvedl, že „není pravda“, že Netanjahu dal americkým úředníkům souhlas s dohodou o zbraních zahrnujících F-35. Dodal, že je přesvědčen, že je Trumpova administrativa „plně odhodlána udržovat“ izraelskou vojenskou výhodu v regionu.

Ministerstvo zahraničí to odmítlo komentovat. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost na tuto zprávu také nijak nereagoval.

04.09.2020 06:19 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova