Praha Jeruzalém

Multimilionář a bratr libanonského premiéra říká: „Na konci dne potřebujeme mír.“

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 11. listopadu 2020

V bezprecedentním rozhovoru s izraelským reportérem řekl bratr libanonského premiéra Saada Harírího, že by jeho země měla s Izraelem uzavřít mír.

Bahaa Hariri byl dotazován prostřednictvím videohovoru zpravodajským webem Axios jen několik týdnů poté, co Izrael a Libanon zahájili pod americkým dohledem první přímá jednání za více než 30 let – mají být vytýčeny pobřežní hranice, které procházejí cennými podmořskými ložisky plynu a ropy.

Harírí rozhovory pochválil, jednání označil za pozitivní krok a řekl, že doufá, že jsou spojeny s „dynamikou změn“ na Středním východě, kde Spojené arabské emiráty a Bahrajn nedávno navázaly s Izraelem své diplomatické vztahy.

„Pro Libanon je to pozitivní věc, ale musíme se ujistit, že to nedává Hizballáhu žádný prostor se nadechnout,“ řekl s vědomím, že teroristická skupina podporovaná Íránem by ráda odčerpala zisky, které by jí pomohly financovat pokračování ve válce proti Izraeli.

Hariri řekl reportérovi Barakovi Ravidovi, že si myslí, že Libanon a Izrael by měli vyřešit své hraniční spory a uzavřít mír.

„Mezi námi a Izraelci stojí problémy a my je musíme vyřešit a na konci dne musíme mít mír,“ řekl Hariri. „Chci, aby mé děti žily v míru, ne ve válce,“ řekl Hariri a dodal, že si myslí, že s ním souhlasí „velká část“ Libanonu.

Za normálních okolností by libanonští občané mohli být za rozhovory s „nepřátelskými“ Izraelci zatčeni, nicméně Hariri žije mimo tuto zemi.

K jeho rozhovoru došlo jen dva týdny poté, co dcera libanonského prezidenta Michela Aouna řekla, že nemá námitky proti tomu, aby její země navázala mírové vztahy s Izraelem.

Claudine Aoun Roukozová uvedla, že Libanon a Izrael musí nejprve vyřešit své hraniční spory. Aoun Roukozová, tlačená během televizního rozhovoru a dotazovaná zda má námitky proti podepsání mírové dohody s Izraelem, odpověděla: „Proč bych měla mít námitky?“

V srpnu řekl prezident Aoun francouzské síti BFMTV, že nevylučuje mír s Izraelem, ale nejprve řekl: „musíme vyřešit naše problémy s Izraelem.“

Ale vzhledem ke složité a nebezpečné politické mapě Libanonu vedou Hariri a Aoun těžkou bitvu o dosažení míru. Aounova křesťanská strana se spojila s teroristickou skupinou Hizballáh podporovanou Íránem, která se snaží naplňovat íránský cíl zničit Izrael.

13.11.2020 06:41 Daniel Žingor179Zdroj: United with Israel

Klíčová slova