Praha Jeruzalém

Izraelský předseda vlády a šéf Mossadu navštívili s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem Saúdskou Arábii.

Autor: David Rosenberg, 23. listopadu 2020 9:32

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli tajně navštívil Saúdskou Arábii.

Izraelský zdroj uvedl, že Netanjahu v pondělí doprovázel amerického ministra zahraničí Mikea Pompea do města Neom v Saúdské Arábii. Přítomný byl také šéf Mossadu Yossi Cohen, uvedl tento zdroj.

Podle izraelského představitele uvedeného ve zprávě se tito tři setkali se saúdským korunním princem Mohammedem bin Salmanem.

Netanjahu do Saúdské Arábie odcestoval soukromým letadlem, které vlastní izraelský podnikatel Ehud ‚Udi‘ Angel.

Zprávy letového provozu ukazují, že Angelino letadlo vzlétlo z Ben Gurionova mezinárodního letiště v neděli ve 22:00 a letělo přímo do Neomu v Saúdské Arábii. Letadlo se poté za pět a půl hodiny vrátilo do Izraele.

Kancelář předsedy vlády zprávu odmítla komentovat.

V neděli Pompeo tweetoval, že se má setkat se saúdským korunním princem Mohammedem Bin Salmanem, ale Netanjahua nezmínil. Tweet byl zveřejněn přibližně ve stejnou dobu, kdy Angelův letoun odletěl do Neomu.

„V Saúdské Arábii se setkám s korunním princem Mohammedem bin Salmanem. Těším se na diskusi o našich snahách jak bojovat proti terorismu, jak odradit Írán od jeho škodlivého působení (v regionu), podporovat dodržování lidských práv a rozšířit naše oboustranné obchodní vztahy.“

Noční cesta do Neomu proběhla v době, kdy bylo naplánováno zasedání koronavirového kabinetu a v sobotu večer Netanjahu oznámil, že bude tato schůzka odložena na pondělí.

24.11.2020 05:56 Daniel Žingor97Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova