Praha Jeruzalém

Armáda dostala rozkaz připravit se na scénář, ve kterém prezident Trump v posledních dnech v jeho úřadu udeří Írán.

Od: Arutz Sheva, 25. listopadu 2020 16:24

IDF dostala od politiků rozkaz, aby se před lednovým odchodem prezidenta Donalda Trumpa z Bílého domu připravila na scénář americké akce proti Íránu.

Vysocí izraelští představitelé, kteří se této záležitosti účastnili, řekli politickému korespondentovi periodika Walla Barakovi Ravidovi, že politický rozkaz armádě nepřišel kvůli informacím nebo odhadům, že by Trumpova vláda proti Íránu zasáhla, ale spíše kvůli citlivému období několika týdnů do 20. ledna, kdy dojde ke změně vlády ve Washingtonu.

Za poslední dva týdny hovořil ministr obrany Benny Gantz s úřadujícím ministrem obrany USA Christopherem Millerem dvakrát. Tato jednání se zabývala íránskou otázkou, situací v Sýrii a bezpečnostním memorandem o porozumění mezi Izraelem a Spojenými státy.

Podle zpráv Walla se očekává, že pokud Trumpova vláda proti Íránu zasáhne, bude Izrael Američany dopředu varován. Kvůli panující nejistotě však byla armáda instruována, aby zajistila, že budou izraelské obranné systémy připraveny na jakýkoli scénář, který by mohl po útoku USA na Írán vzniknout.

Izrael se obává, že by v případě amerického útoku mohli Íránci zareagovat útokem na Izrael, a to prostřednictvím proiránských milicí v Sýrii nebo teroristické organizace Hizballáh v Libanonu.

26.11.2020 05:50 Daniel Žingor172Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova