Praha Jeruzalém

Na podporu teroristických skupin, které slouží jako zástupci Íránu a rozšiřují jeho vliv po celém světě, utrácí Írán téměř miliardu dolarů ročně.

Od: TPS, 22. prosince 2020

Izrael zabavil finanční prostředky převedené z Íránu teroristické organizaci Hamas ve výši 4 milionů USD, oznámilo v úterý ministerstvo obrany.

Na základě doporučení Národního úřadu pro financování boje proti terorismu podepsal ministr obrany Benny Gantz příkaz k zadržení těchto finančních prostředků.

Peníze byly určeny na rozvoj teroristické infrastruktury Hamásu v Gaze, včetně výroby zbraní a výplat pro dělníky, a byly poslány íránskou vládou, uvedlo ministerstvo obrany.

Příkaz k zadržení peněz byl vydán proti obchodníkovi z Gazy Zohirovi Schmalachovi a jeho směnárenské společnosti „Almatahdon“.

Podobný příkaz byl podepsán i v únoru 2020, ale společnost se pokusila utajit své vztahy s Hamásem a změnila svůj název na „Al-Merkazia LaLazarafa“.

Aktualizovaný příkaz tak zahrnuje Shmalacha, předchozí název společnosti i ten nový.

Příkaz na administrativní zabavení podepsaný ministrem obrany na základě jeho pravomoci podle Zákona o boji proti terorismu z roku 2016 umožňuje zabavení finančních prostředků nebo majetku společnosti, ať jsou nalezeny kdekoli.

Tento příkaz umožňuje izraelským bezpečnostním silám jednat proti Shmalachovi a jeho rodině po celém světě s omezením jejich fyzického pohybu v některých zemích a s omezením finančních aktivit společnosti mezinárodními finančními subjekty.

Shmalach nahradil Hameda al-Chačárího, hlavního směnárníka Hamásu, který byl blízký vůdci Hamásu Yahya Sinwarovi a který byl IDF zabit v květnu 2019.

Zpravodajský materiál, který vedl k podpisu rozkazu, byl dodán zpravodajskou divizí IDF ve spolupráci s Národním úřadem pro financování boje proti terorismu ministerstva obrany.

Podle seznamu zemí podporujících terorismus z roku 2019, které zveřejňuje ministerstvo zahraničí USA, zůstává už několik let po sobě Írán prvním světovým sponzorem terorismu.

Írán utrácí na podporu teroristických skupin, které slouží jako jeho zástupci a rozšiřují jeho vliv po celém světě, téměř miliardu dolarů ročně.

Mezi tyto skupiny patří i libanonský Hizballáh a Hamás a Islámský džihád v pásmu Gazy.

Hamás Íránu za jeho podporu několikrát veřejně poděkoval.

24.12.2020 06:57 Daniel Žingor179Zdroj: United with Israel