Praha Jeruzalém

Po atentátu na špičkového íránského jaderného vědce byla na most přes rušnou teheránskou silnici zavěšena vlajka spolu s nápisem podporující Izrael.

Od: World Israel News, 8. prosince 2020

Video a obrázky izraelské vlajky spolu s nápisem „díky Mossade“ se v úterý šířily na sociálních sítích – viselo to na mostě přes rušnou tepnu v íránském hlavním městě Teheránu.

Vlajka a nápis byly spatřeny v pondělí večer na mostě pro pěší přes hlavní silnici se šesti pruhy v teheránské čtvrti Pars, kde si vlajky a nápisu v angličtině pod ní všimly desítky automobilů, které kvůli tomu v rušném provozu zastavily.

Po zprávách, že neznámí jedinci pověsili vlajku a nápis na most přes bulvár a částečně tak zakryli billboard na nápoj s nízkým obsahem cukru a vápníku, se videoklipy a fotky s nimi rozběhly po sociálních sítích.

„Trn v oku,“ tweetoval izraelský novinář Ronen Bergman, který je autorem knihy o historii Mossadu,  který íránští vůdci viní z atentátu na jejich špičkového jaderného vědce.

„Někdo v Íránu se snaží využít atentátu na (Mohsena) Fakhrizadeha … v srdci Teheránu,“ napsal Bergman.

Izraelská vlajka je v Íránu zakázána – s výjimkou jejího použití na vládou organizovaných protiizraelských demonstracích, kde je vlajka pálena nebo pošlapávána, zatímco davy věrné Islámské republice skandují „smrt Izraeli“.

Ačkoli Izrael atentát oficiálně nekomentoval, obecně se předpokládá, že za ním stál. Íránští představitelé tvrdí, že k tomu došlo pomocí kulometu řízeného satelitem s pokročilou umělou inteligencí.

Incident týkající se mostu není první, kdy byla v Íránu použita izraelská vlajka jako výraz činu vzdoru proti totalitní vládě.

V lednu kolovalo online video, kde íránští vysokoškolští studenti vzdorně chodili kolem obřích izraelských a amerických vlajek, které byly namalovány na zemi, tak, aby je nešlapali.

09.12.2020 05:12 Daniel Žingor287Zdroj: World Israel News

Klíčová slova