Praha Jeruzalém

Aby nalákali největší muslimskou zemi na světě, aby se připojila k Abrahamovským dohodám, nabídli jim američtí představitelé ekonomické pobídky.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 23. prosince 2020

Vysoký vládní představitel USA uvedl, že Trumpova administrativa nabídla ekonomické pobídky, aby povzbudila Indonésii, největší muslimský národ na světě, k připojení se k dalším muslimským zemím v normalizaci vztahů s Izraelem, uvedla v úterý agentura Bloomberg News.

Šéf americké mezinárodní rozvojové finanční korporace (DFC) Adam Boehler uvedl, že země jihovýchodní Asie mohou výměnou za navázání diplomatických vztahů s Izraelem získat finanční investice v hodnotě miliard dolarů.

„Mluvíme s nimi o tom,“ řekl Boehler agentuře Bloomberg během návštěvy americké diplomatické delegace v Jeruzalémě. „Až budou připraveni, tak budou připraveni a pokud budou, rádi je finančně podpoříme ještě víc než doteď.“

DFC je vládní agentura založená v roce 2018 prezidentem Donaldem Trumpem s úvěrovou kapacitou 60 miliard USD k poskytování půjček, záruk a pojištění pro zahraniční rozvojové projekty zahrnující americké podniky.

Boehler uvedl, že by DFC dokázala zvýšit financování projektů v Indonésii o „jednu nebo dvě další miliardy dolarů“.

Izraelský ministr pro regionální spolupráci Ofir Akunis ve středu pro Ynet řekl, že představitelé pracují na páté muslimské zemi, která by uznala Izrael, dokud je Trump stále ještě ve funkci, tedy ještě než 20. ledna složí přísahu Joe Biden, ale neprozradil, o kterou zemi jde.

Minulý týden Izrael Hayom uvedly, že nedávno navštívil Izrael vysoký vládní představitel z velké asijské země s muslimskou většinou a ministr zpravodajských služeb Eli Cohen odhadoval, že by touto zemí hohla být Indonésie.

Indonésie a Izrael dnes nemají diplomatické vztahy, ale v průběhu let si potichu udržovali vzájemné vazby. V roce 2018 navštívil Izrael Yahya Staquf, vůdce 60-ti milionové největší indonéské muslimské organizace Nahdlatul Ulama, s tím, že spolupráci mezi náboženstvími považuje za základ pro řešení konfliktů.

Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Súdán a Maroko na základě zprostředkování Trumpovou vládou už oznámily, že své vztahy s Izraelem normalizují.

Zatímco USA chtějí, aby se připojili i Omán a Saúdská Arábie, Boehler uvedl, že tyto dvě země nejsou způsobilé pro americké vládní financování projektů, protože investice DFC jsou legislativně zaměřeny pouze na státy s nižšími příjmy, ale dodal, že DFC může být zapojena do privatizace největšího izraelského přístavu v Haifě, o který projevily zájem americké firmy a společnost ze Spojených arabských emirátů.

Boehler uvedl, že se USA snaží pomoci Izraeli rozšířit vývoz jeho zemního plynu po moři do středoasijských zemí nebo do Evropy s cílem čelit ruskému a čínskému vlivu, a protože má DFC v USA podporu obou stran, očekává, že v již probíhajících projektech bude Biden pokračovat.

„Myslím, že vezmou, co jsme udělali a posunou to dál – doufám, že ano a já tam budu, abych je podpořil,“ řekl Boehler.

24.12.2020 05:58 Daniel Žingor102Zdroj: World Israel News

Klíčová slova