Praha Jeruzalém

Na cestě je více vakcín, ale jejich dočasný nedostatek zastaví očkování nových lidí, aby bylo dost na požadovanou druhou dávku.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 6. ledna 2021

Izrael první ze dvou požadovaných dávek proti koronaviru úspěšně naočkoval asi 16% své populace, ale kvůli nedostatku zásob se nyní neposkytuje nové očkování, uvedly ve středu Izrael Hayom.

Asi 1,5 milionu Izraelců dosud dostalo první dávku vakcíny proti koronaviru vyráběnou americkou společností Pfizer. Z dosud očkovaných osob je 65% ve věku 60 a více let a 35% je mladších, včetně zdravotníků a jiných zaměstnanců klíčové infrastruktury, kteří byli očkováni v nemocnicích nebo na jiných očkovacích stanicích.

Ačkoli ministerstvo zdravotnictví určilo starší a rizikovou populaci za prioritní, přišlo se nechat naočkovat i mnoho mladých lidí. Izrael tedy udělal to, co ministr zdravotnictví Yuli Edelstein nazval správným rozhodnutím, když se rozhodl očkovat kohokoli, kdo přišel, než aby ztratil dávky, které by se jinak zkazily.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo před očekávaným nedostatkem dávek a zbývajících 1,5 milionu dávek vakcíny firmy Pfizer si muselo vyhradit pro druhé následné očkování vyžadované po třech týdnech po první dávce.

Všechny čtyři izraelské organizace pro péči o zdraví (HMO) uvedly, že v současné době dokončují očkování první dávkou. To, ale brzy skončí, aby byl dostatek vakcíny pro druhé kolo pro 1,5 milionu Izraelců, kteří na ně budou čekat.

Izrael také objednal 6 milionů dávek vakcíny vyrobené americkou společností Moderna, která v pondělí oznámila, že získala souhlas k použití v Izraeli. Očekává se, že první dodávka vakcín Moderna dorazí do Izraele tento týden, ale ministr zdravotnictví Yuli Edelstein uvedl, že hlavní dodávky vakcín Moderna – pro naočkování 3 milionů Izraelců – se očekávají až v březnu.

Stejně jako vakcína firmy Pfizer vyžaduje ta od Moderny také dvě dávky podané s odstupem několika týdnů.

V pondělním prohlášení společnost Moderna uvedla, že očekává, že do konce prvního čtvrtletí roku 2021 bude ve Spojených státech k dispozici asi 100 milionů dávek, přičemž do konce druhého čtvrtletí bude k dispozici celkem 200 milionů dávek. Moderna uvedla, že bylo vládě USA doposud dodáno přibližně 18 milionů dávek.

Izraelská očkovací kampaň byla zahájena 19. prosince a HMO se chystají zahájit očkování druhou dávkou začátkem příštího týdne.

Zdravotní pojišťovna Maccabi oznámila, že více než 80% jejích klientů v rizikových skupinách se již na očkování objednalo a 400 000 už dostalo první dávku. Maccabi uvedla, že druhé kolo očkování bude zahájeno v neděli a očekává se naočkování až 40 000 pacientů denně.

07.01.2021 05:39 Daniel Žingor125Zdroj: World Israel News

Klíčová slova