Praha Jeruzalém

Íránský prezident zesměšňuje plány izraelské armády na konfrontaci Teheránu, označuje je za „bezcenné“ a slibuje, že Írán nebude váhat zasáhnout Izrael.

Autor: David Rosenberg, 27. ledna 2021 11:22

Íránský prezident Hassan Rúhání se vysmíval výrokům izraelského šéfa armády a vyhrožoval, že zareaguje na jakékoli útoky.

Ve svém prohlášení, které ve středu ráno zveřejnila Rouhaniho kancelář, označil íránský prezident plány šéfa IDF Aviva Kochaviho na konfrontaci Íránu kvůli jeho jadernému programu za „bezcenné“.

Dále pak Rouhaniho šéf generálního štábu dodal, že Teherán „nebude váhat bránit svou národní bezpečnost tváří v tvář jakékoli hrozbě“.

Vedoucí kanceláře íránského prezidenta zaznamenal změnu v americké administrativě a naznačil, že nový Bidenův Bílý dům může mít menší sklon podporovat izraelské akce proti Íránu než předchozí vláda.

„Bidenova administrativa je nezávislá. Izrael musí pochopit, že Trumpovo prezidentování už skončilo a Izrael neurčuje rozhodnutí Washingtonu.“

 

„Izrael nemá ani schopnost ani plán, jak zasáhnout  Írán. Je to jen psychologická válka.“

V úterý Kochavi vyzval Bidenovu vládu, aby se nevracela k íránské jaderné dohodě z roku 2015 a dodal, že Izrael připravuje nové plány, které by Íránu zabránily v získání jaderné zbraně.

28.01.2021 05:19 Daniel Žingor204Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova