Praha Jeruzalém

Námořní síly IRGC odhalily nové „raketové město“ vybavené balistickými raketami, řízenými střelami a systémy elektronického boje.

Autor: Elad Benari, 16. března 2021 6:07

Námořní síly íránského sboru islámských revolučních gard (IRGC) v pondělí představily nové „raketové město“ vybavené balistickými raketami, řízenými střelami a systémy elektronického boje, uvádí tisková agentura Xinhua.

„Dnes jsme svědky obrovského růstu (íránské) raketové síly v oblasti námořní války,“ uvedl Hossein Salami, vrchní velitel IRGC, na slavnostním otevření raketového města na nezveřejněném místě.

Státní televizní vysílání zachytilo řadu balistických a řízených střel s různým doletem.

Podle těchto zpráv mohou být střely vypáleny z podzemních tunelů na místě, z mobilních odpalovacích zařízení nebo ze zařízení íránského systému civilní obrany.

Zařízení raketového města je navíc schopné pokládat námořní miny v různých vzdálenostech, střílet v pohybu, pokrývat 360stupňové zorné pole a čelit systémům elektronického boje.

Toto zařízení bylo vyvinuto samotným íránským ministerstvem obrany, íránskými společnostmi a výzkumnými odděleními IRGC, uvádí se ve zprávě.

Íránská armáda spravuje rakety krátkého doletu a ty s dlouhým doletem (schopné doletět až 2 000 kilometrů), jsou pod kontroloou polovojenských revolučních gard.

Íránské testy balistických raket a vypouštění satelitů jsou důvodem ke znepokojení Západu a zejména USA, které tvrdí, že íránské testy balistických raket jsou porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2231.

Usnesení, které zakotvilo jadernou dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015, uvádí, že je Írán „vyzván“, aby se až osm let zdržel prací na balistických raketách určených jako nosiče jaderných zbraní.

Írán popírá, že by jeho testy balistických raket toto usnesení porušovaly. Prezident Hasan Rúhání v minulosti zdůrazňoval, že Írán bude i nadále pro svoji obranu vyrábět rakety a nepovažuje to za porušení mezinárodních dohod.

17.03.2021 05:51 Daniel Žingor225Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova