Praha Jeruzalém

Zpráva: Bezpečnostní představitelé očekávají další íránské útoky na izraelské lodě, věří, že IRGC chce pomstít Qassema Soleimaniho.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 1. března 2021

Izraelské bezpečnostní složky věří, že se Írán pokusí o další útoky, jako byl páteční výbuch na izraelské lodi v Ománském zálivu, a že Izrael bude muset podniknout odvetná opatření.

Izraelský zpravodajský web Walla v neděli uvedl, že bezpečnostní činitelé dospěli k závěru, že páteční útok byl zamýšlen jako varování. Útočníci „neměli v úmyslu loď potopit“, řekl jeden, „ale spíše říct Izraeli o jejich budoucích záměrech.“ Očekává se, že budou provedeny další útoky v Rudém moři a Perském zálivu.

Bezpečnostní složky věří, že íránské námořní síly sboru Islámských revolučních gard (IRGC) zaútočily na loď, aby pomstily americký atentát na bývalého šéfa IRGC Qassema Soleimaniho, jakož i zabití špičkového jaderného vědce Mohsena Fakhrizadeha v tom, jejichž likvidace jsou považovány za práci Izraele. V IRGC to kvůli Soleimaniho vraždě zjevně vře.

Bezpečnostní složky jsou zjevně, pokud se jejich hodnocení ukáže jako správné, rozhodnuty reagovat.

„Izrael nemůže být ohledně tohoto incidentu zdrženlivý,“ řekl vysoký představitel. „Toto je velmi vážná operace.“

V neděli se k útoku vyjádřil také náčelník štábu IDF Aviv Kochavi s tím, že demonstroval rozsah íránské hrozby.

„Právě minulý víkend,“ řekl, „jsme dostali připomínku … jedné z největších hrozeb v regionu – Íránu.“

„Dostali jsme připomínku, že Írán nejenže představuje jadernou hrozbu, ale šíří terorismus a vede teroristické útoky proti civilním cílům,“ řekl Kochavi.

03.03.2021 05:01 Daniel Žingor149Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova