Praha Jeruzalém

Představitelé nemocnic uvádí, že povinné nošení roušek vedlo k dramatickému 65% poklesu těžkého astmatu.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 19. dubna 2021

Izraelská studie odhalila, že při pandemii koronaviru skutečně došlo k dramatickému poklesu návštěv pacientů trpících astmatem, uvedly v neděli Jerusalem Post.

Vědci z lékařského centra Sheba v Tel Avivu zjistili neuvěřitelný 65% pokles počtu hospitalizací u pacientů s těžkým astmatem a obrovský 45% pokles počtu urgentních návštěv nemocniční pohotovosti v loňském roce ve srovnání s rokem 2019.

Vedoucí oddělení klinické imunoterapie, angioedému a alergie v Shebe, profesorka Nancy Agmon-Levinová, uvedla, že je dramatický pokles případů astmatu přičítán povinnému nošení roušek, kdykoli Izraelci opouštějí své domovy.

„Roušky zablokovaly infekce a v každém případě pyl,“ řekla Agmon-Levinová pro JPost a dodala, že ona a její tým mají zpětnou vazbu od pacientů, kteří trpěli alergiemi méně než v předchozích letech.

Podle ministerstva zdravotnictví alergie postihují 30% izraelské populace. Podle zmíněného týmu korelují alergie také s úrovní znečištění ovzduší.

Zjistili, že v roce 2020 došlo k zhruba 10% poklesu celkového počtu pacientů přicházejících na pohotovost, v tomto ovšem k velkému poklesu počtu astmatickýc případů.

„Když jdete během Pesachu ven – v době, kdy kvete mnoho rostlin, které jsou v Izraeli vysoce alergenní – vemte si roušku a většina pylu do vašeho nosu a úst nepronikne,“ řekl Agmon-Levin. „Je to dobrý nápad, který můžete výrazně snížit přísun pylu něčím, co stojí 90 agorotů (25 centů) ve srovnání s léky, které obvykle dáváme pacientům, které jsou velmi drahé a mají mnohem více nežádoucích účinků.“

Studie ze Sheby byla v tomto ohledu druhá v Izraeli. Zpráva zveřejněná na konci roku 2020 Galilee Medical Center a Bar-Ilan University ukázala, že 40% z 215 zdravotních sester, které nosily buď chirurgické roušky nebo N95, zažilo méně kýchání a méně trpělo na rýmu nebo ucpaný nos.

S dramatickým poklesem koronavirové infekce v Izraeli, způsobeným úspěšnou očkovací kampaní, však tento týden ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že občané – pokud nebudou na přeplněném prostranství – už nemusí venku nosit roušky.

21.04.2021 05:53 Daniel Žingor170Zdroj: United with Israel

Klíčová slova