Praha Jeruzalém

Francouzští Židé se dožadují spravedlnosti – jejich soud odmítl stíhat islámského vraha, protože měl v době vraždy v krvi vysokou dávku drog.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 25. dubna 2021

Na neděli jsou po celé Francii naplánovány velké protesty. Poté, co vrah unikl trestnímu stíhání ve Francii se ho rodina zavražděné francouzské Židovky Sarah Halimiové snaží dostat před soud v Izraeli.

65 letá Halimi byla zavražděna v Paříži v roce 2017, když ji její soused Kobili Traoré, islámský fanatik, napadl a zabil, ale nebyl shledán trestně odpovědným, protože soud rozhodl, že byl pod vlivem marihuany, kterou před spácháním trestného činu kouřil.

Facebooková skupina Agissons Pour Sarah Halimi (Udělejme něco pro Sarah Halimi) vyzvala všechny francouzské občany, aby vystoupili a protestovali ve městech po celé zemi, přičemž hlavní demonstrace se bude konat v Paříži.

„Věříme, že tento případ vytváří nebezpečný precedens pro celou společnost: Zabíjení ve jménu ideologie by nemělo být považováno za šílenství … dobrovolné užívání drog by vrahovi nikdy nemělo zabránit uniknout spravedlnosti,“ zveřejnila skupina a volala po obnovení soudního řízení „a po změně zákona, aby se takovýto skandál už nikdy nemohl opakovat.“

V Izraeli se na neděli odpoledne organizují protesty v Tel Avivu, Jeruzalémě a Eilatu – především pak před francouzským velvyslanectvím v Tel Avivu.

Izraelský organizátor protestů, právník Johann Habib, zveřejnil na svých facebookových stránkách, že „si ani na okamžik nedokázal představit, že by v Izraeli byl vůči rodině Dr. Sarah Halimiové tak silný proud bratrství, solidarity a soucitu.“

Právníci sestry Halimiové, izraelské občanky Esther Lekoverové, uvedli, že podávají žalobu, aby byl Traoré obviněn v Izraeli.

„V Izraeli, když je zabit Žid s antisemitským motivem, je soudní systém země kompetentní k tomu, aby to řešil,“ řekl právník Francis Szpiner francouzskému zpravodajskému webu Marianne. „Není tedy založen pouze na náboženském vyznání oběti, ale také na antisemitské povaze trestného činu.“

„Izraelský zákon také zná pojem trestní nezodpovědnosti, ale na takové případy, jako je  Traoreho vražda, je připraven,“ uvedl Szpiner a poukázal na to, že Traoré marihuanu, před vraždou Halimiové, kouřil dobrovolně.

Szpiner připustil, že Francie nevydává své státní příslušníky do cizích zemí, aby tam čelili spravedlnosti, ale že soudní proces v Izraeli by byl více než symbolický, protože se tento případ dotkl všech lidí ve Francii, nejen jejích židovských občanů.

26.04.2021 06:01 Daniel Žingor203Zdroj: World Israel News