Praha Jeruzalém

Irská vláda podpořila parlamentní návrh odsuzující „de facto anexi palestinské země Izraelem“.

Autor: Elad Benari, 26. května 2021 2:01

Irská vláda v úterý podpořila parlamentní návrh odsuzující „de facto anexi palestinské země Izraelem“, uvedla agentura Reuters.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney, který v posledních týdnech zastupoval Irsko v debatách o Izraeli v Radě bezpečnosti OSN, návrh podpořil a odsoudil to, co označil za „zjevně nerovné“ zacházení Izraele s palestinskými Araby.

Zároveň trval na tom, aby před souhlasem s vládní podporou tohoto návrhu, který předložila opoziční strana Sinn Fein, do ní bylo přidáno odsouzení nedávných raketových útoků teroristické organizace Hamas na Izrael.

„Rozsah, tempo a strategická povaha akcí Izraele v oblasti rozšiřování osídlení a záměr, který za nimi stojí, nás přivedly do bodu, kdy musíme být upřímní k tomu, co se reálně na místě děje. … Jedná se de facto o anexi,“ uvedl Coveney v parlamentu.

K Hamasu řekl: „Teroristické činy Hamasu a dalších militativních skupin při nerozlišované střelbě raket na Izrael … nemohou a nikdy by neměly být ospravedlněny.“

Reuters uvedla, že Sinn Fein odmítla podpořit vládní pozměňující návrh odsuzující útoky Hamasu.

Izraelská vláda si před dvěma týdny předvolala irského velvyslance poté, co Coveney veřejně odsoudil protiteroristické operace Izraele v pásmu Gazy.

Coveney odsoudil izraelskou leteckou kampaň proti teroristům v pásmu Gazy ovládaném Hamasem jako „brutální“ a řekl, že Izrael „by měl být odsouzen“.

 

Irsko v minulosti podniklo protiizraelské kroky. V roce 2019 irský parlament schválil zákon podporující bojkot produktů z Judeje a Samaří.

V roce 2014 irští zákonodárci schválili nezávazný symbolický návrh vyzývající jejich vládu, aby uznala „Palestinu“ jako stát.

V roce 2018 Coveney uvedl, že Irsko může uznat palestinský stát, pokud budou mírové rozhovory s Izraelem zaměřené na dvoustátní řešení nadále stagnovat.

26.05.2021 06:23 Daniel Žingor201Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova