Praha Jeruzalém

Bidenovo ministerstvo zahraničí odrazuje zaměstnance od odvolávání se na mírové dohody mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy jeho oficiálním jménem a označuje je teď za „normalizační dohody“.

Autor: Elad Benari, Kanada, 5. června 2021, 0:52

Ministerstvo zahraničí Biden odrazuje své zaměstnance od odvolávání se na mírové dohody podepsané mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy oficiálním názvem „Abrahamské dohody“, uvedly v pátek Washington Free Beacon.

Podle této zprávy byl název také vymazán z celé řady oficiálních sdělení ministerstva zahraničí, protože nová administrativa tlačí na své úředníky, aby označovali dohody z Trumpovy doby jako „normalizační dohody“.

Abrahamské dohody byly v loňském roce zprostředkovány Trumpovou administrativou a připravily cestu pro Izrael k podpisu normalizačních dohod se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a později Súdánem a Marokem.

Free Beacon měl k dispozici dva interní e-maily ministerstva zahraničí s podrobnostmi zaměstnancům, že dohody již nebudou označovány jako Abrahamské dohody, ale pouze jako „normalizační dohody“.

Pro tuto politiku nebyl uveden žádný důvod, uvedl zdroj. Oddělení rovněž odstranilo pojem „Abrahamské dohody“ od vyjádření, dokumentů, prohlášení a oficiální komunikace, uvedl zdroj a dodal, že vysocí představitelé oddělení byli velmi „opatrní“ při vysvětlování politického rozhodnutí a snažili se o něm mlčet .

Po dotazech na ministerstvo zahraničí ohledně e-mailů a těchto informací řekl jeho mluvčí listu Free Beacon, že se: „ministerstvo bude nadále odkazovat na Abrahamské dohody takto.“

Oddělení odmítlo komentovat příslušné e-maily nebo objasnit, zda toto prohlášení představuje další posun v jeho politice. Představitel ministerstva zahraničí, který hovořil pouze pod podmínkou anonymity, řekl: „Tato administrativa se nezaměřuje na to, jak se tyto dohody nazývají, ale na to, co znamenají.“

Prezident Joe Biden minulý měsíc telefonoval s korunním princem Spojených arabských emirátů Mohammedem bin Zayedem a zdůraznil strategický význam normalizace vztahů mezi SAE a Izraelem.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken krátce po svém nástupu do úřadu prohlásil, že Bidenova administrativa Abrahamské dohody podporuje.

„Myslíme si, že normalizující se vztahy Izraele s jeho sousedy a dalšími zeměmi v regionu je velmi pozitivní vývoj, proto jsme jim tleskali. Doufáme, že v nadcházejících měsících a letech bude spoustu příležitost na nich stavět,“ řekl tehdy.

Free Beacon uvedly, že není jasné, co Bidenova administrativa od tété změny očekává. Ministerstvo zahraničí odmítlo svůj postoj vysvětlit.

06.06.2021 05:25 Daniel Žingor156Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova