Praha Jeruzalém

Evropský komisař pro sousedství a rozšíření vyzývá EU, aby přezkoumala podmínky, za kterých poskytuje finanční prostředky na vzdělávání v Palestinské autonomii.

Autor: Ben Ariel , 22. června 2021 5:39

Evropský komisař pro sousedství a rozšíření Oliver Varhelyi v pondělí vyzval Evropskou unii (EU), aby přezkoumala podmínky, za kterých poskytuje finanční prostředky na vzdělávání v Palestinské samosprávě (PA).

„Máme pevný závazek bojovat proti antisemitismu & angažovat se ve spolupráci s Palestinskou samosprávou + UNRWA na podporu kvalitního vzdělávání palestinských dětí & zajistit plné dodržování norem UNESCO o míru, toleranci, soužití a nenásilí v palestinských učebnicích,“ napsal Varhelyi na Twitteru.

„Je třeba řádně zvážit podmíněnost naší finanční pomoci v oblasti vzdělávání,“ dodal.

Jeho komentáře přišly po zveřejnění studie Evropské komise o učebnicích Palestinské autonomie, která zjistila, že tyto učebnice obsahují mnoho prvků, které vychovávají k antisemitismu, oslavují teroristy a teroristické aktivity a popírají právo Izraele na jeho existenci.

Dřívější výzkum rovněž ukázal, že Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA) používá vzdělávací materiály, které obsahují antisemitismus a podněcování k násilí.

V dubnu přijal Evropský parlament rezoluci odsuzující UNRWA za výuku k nenávisti a násilí ve školách Palestinské samosprávy.

Rezoluce vyjádřila znepokojení „nad nenávistnými projevy a násilím, které se vyučují v palestinských školních učebnicích a které UNRWA ve školách používá“ a trvá na tom, aby finanční pomoc byla podmíněna odstraněním vzdělávacích materiálů, které podporují nenávist a podněcují k násilí.

Minulý týden zaslala nadstranická skupina poslanců Evropského parlamentu dopis generálnímu tajemníkovi OSN a předsedovi Evropské komise, v němž požadovala prošetření vzdělávacích materiálů UNRWA.

22.06.2021 05:27 Daniel Žingor231Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova