Praha Jeruzalém

„Musíme pokračovat ve vyplácení a zajišťování příspěvků vězňům a jejich rodinným příslušníkům,“ uvedl představitel PA.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 19. července 2021

Politika Palestinské samosprávy „pay-for-slay“, v rámci které Palestinská samospráva vyplácí platy vězňům odsouzeným za teroristické činy proti izraelským občanům, vyvolala mezinárodní hněv.

Izraelské zákony umožňují židovskému státu odečítat platby za terorismus z daní, které vybírá jménem Palestinské autonomie, a zmrazovat účty spojené s vězni, což představuje vážnou ekonomickou zátěž pro palestinské banky.

V roce 2018 bývalý prezident Donald Trump přerušil pomoc Palestinské autonomii s tím, že finanční podpora bude obnovena pouze v případě, že bude souhlasit s tím, že se vzdá praxe placení za vraždy.

A protože se Palestinská autonomie snaží posílit vazby s Bidenovou administrativou, její představitelé tuto praxi veřejně bagatelizují a naznačují, že by se mohlo najít řešení, jak ji ukončit.

Ale podle zprávy pozorovatelské skupiny Palestinian Media Watch je to, co Palestinská autonomie říká mezinárodnímu společenství, v příkrém rozporu se sliby, které dává svým voličům.

„Náš postoj k vyplácení platů a příspěvků vězňům a jejich rodinám je pevný,“ stojí v červencovém příspěvku Komise pro záležitosti vězňů OOP na Facebooku.

 

„Je to jejich právo, které je zakotveno ve všech mezinárodních úmluvách a smlouvách, protože naši vězni jsou vězni osvobozeneckého hnutí a bojovníci za svobodu.“

 

„Od počátku izraelských hrozeb a nátlaku na banky, které působí v Palestině, je náš postoj jasný: musíme pokračovat v placení a zajišťování příspěvků vězňům a jejich rodinným příslušníkům,“ stojí v červencovém prohlášení zveřejněném v palestinském deníku Al-Haját al-Džadída.

V oficiálním televizním zpravodajství PA ministr komunikací a IT Is’haq Sidr vysvětlil, že byl zaveden nový systém prostřednictvím soukromých ATMS, které nejsou napojeny na konkrétní banky a které umožní rodinám vězňů si vybírat peníze.

„Aktivovali jsme zde celý bankovní mechanismus, který je systémem správy hotovosti, jenž přenáší data mezi námi a bankomaty,“ řekl.

„V obytných oblastech, kde se nacházejí příjemci těchto služeb, jsme nainstalovali 20 bankomatů a dá-li Alláh, rozmístíme v příštích dnech dalších 30 bankomatů.“

21.07.2021 05:32 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova