Praha Jeruzalém

Vláda odhlasovala snížení věkové hranice pro osvobození od odvodu pro ortodoxní (haredi) muže na 21 let – předtím, než se zvýší na 23 let. „Je to historický okamžik,“ říká premiér Bennett.

Od: Arutz Sheva, 22. srpna 2021 17:05

Izraelská vláda v neděli odhlasovala plán na snížení věku pro osvobození od odvodu pro haredi muže na 21 let – předtím, než se zvýší na 23 let.

Plán, který vypracovali premiér Naftali Bennett, ministr obrany Benny Gantz a ministr financí Avidgor Liberman, dočasně snižuje věkovou hranici pro odvody ješiv na 21 let.

V současné době musí studenti ješiv získat roční odklad odvodu a riskují okamžitý odvod do armády, pokud opustí ješivu za účelem budování kariéry.

Podle nové úpravy se studenti ješivy budou moci buď zapsat do programu odborné přípravy na povolání, nebo se přihlásit do nevojenského programu národní služby a sloužit jako záchranáři, pátrači nebo na jiných civilních pozicích národní služby.

 

Dočasné snížení věku pro osvobození od odvodu má za cíl povzbudit některé studenty ješivy, aby se zapojili do trhu práce a poskytnout jim tříleté období, během něhož budou moci pokračovat v kariéře, aniž by byli odvedeni.

Po dvou letech se věk pro osvobození od odvodu pro muže haredi zvýší na 22 let a po dalších třech letech pak na 23 let.

Plán také umožňuje haredi vojákům předčasně ukončit službu, jakmile dosáhnou věku 21 let, pokud se zapojí do programu pracovního výcviku nebo civilní národní služby.

Návrh zákona, ještě než vstoupí v platnost, musí projít Knesetem, ale začne platit okamžitě, jakmile Kneset odhlasuje jeho konečné schválení.

„Stát Izrael si po desetiletí podřezával svoji větev,“ řekl premiér Bennett. „To znamená, že protože lidé byli tak rozzlobení, že haredim nejsou odváděni do armády, dostali je také do situace, kdy byli nuceni zůstat mimo trh práce až do pozdního věku. Dnes tomu učiníme přítrž a otevřeme mladým haredim brány toho, aby mohli pracovat.“

„Je to historický proces pro budoucnost Izraele,“ pokračoval Bennett.

23.08.2021 06:13 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova