Praha Jeruzalém

„Proč policie lhala?“ Pařížští policisté mohli zabránit antisemitské vraždě Sarah Halimiové, ale nejednali, uvádí se ve francouzském parlamentním vyšetřování.

Od: The Algemeiner, 26. října 2021

Francouzská policie mohla zabránit brutální antisemitské vraždě Židovky v jejím pařížském bytě v dubnu 2017, ale nekonala, říká francouzské parlamentní vyšetřování.

Při vyšetřování vraždy 65leté Sarah Halimiové, kterou spáchal Kobili Traore – který při mlácení své oběti do bezvědomí zpíval islámské modlitby a poté její tělo vyhodil z okna ve třetím patře – bylo od svědků vyslechnuto, že policie, která se dostavila na místo činu, měla k dispozici svazek klíčů od bytu přímo sousedícího s bytem Halimiové, ale do objektu vstoupila až téměř hodinu po vraždě.

Vyšetřování, které bylo zahájeno v září a jemuž předsedá Meyer Habib, poslanec za liberální stranu UDI, shromažďuje důkazy o protichůdných výpovědích ohledně noci, kdy došlo k vraždě. Komisaři vyslechli, že Traore přešel na balkon Halimiové z vedlejšího bytu, kde bydleli jeho příbuzní, rodina Diarrových, krátce po čtvrté hodině ráno 4. dubna 2017. Poté, co Halimiovou zavraždil, se do bytu Diarrových ve 4:45 ráno vrátil.

Policie vstoupila do bytu Diarrových, aby Traoreho zatkla, až v 5.35 hodin. Podle závěrů vyšetřování je však oficiální zpráva, že policisté byli nuceni vniknout do Diarrova bytu, nepravdivá. Thieman Diarra, otec rodiny, vyšetřování potvrdil, že policistům ve 4:20 hod. ráno hodil svazek klíčů od svého bytu, což jim umožnilo zadržet Traoreho dříve, než vnikl do bytu Halimiové.

Odhalení vyšetřování vyvolávají další otázky ohledně reakce francouzských orgánů na vraždu Halimiové, která vyvrcholila dubnovým rozhodnutím nejvyššího soudu země zprostit Traoreho trestního stíhání s odůvodněním, že požití marihuany v noci vraždy způsobilo jeho dočasnou nepříčetnost.

V komentáři ke zjištění vyšetřování, že policie měla v rozporu se svým původním tvrzením klíče od bytu Diarrových, uvedla „Skupina stop mlčení“ – organizace, která vede kampaň ve prospěch rodiny Halimiových – že „je jasné, že policie mohla snadno zabránit vraždě Sarah Halimiové tím, že by vstoupila do rezidence Diarrových ve 4:22 ráno, tedy patnáct minut předtím, než byla Sarah Halimiová Kobili Traorém zavražděna“.

 

Ve svém prohlášení skupina dodává: „Proč policie lhala? Jaký je trestněprávní a soudní význam této lži? Nové komplexní soudní vyšetřování – svěřené nezávislému státnímu zastupitelství – je v případě, že se z toho vyklube velký policejní a soudní skandál, naprosto nevyhnutelné.“

Vražda Halimiové a její následky byly pro francouzské Židy v atmosféře rostoucího antisemitismu velkým šokem. Když bylo oznámeno rozhodnutí o zproštění Traoreho obžaloby, v prohlášení CRIF – zastřešujícího orgánu zastupujícího francouzské Židy – se uvádí, že „nyní můžeme v naší zemi beztrestně mučit a vraždit Židy“.

27.10.2021 06:46 Daniel Žingor144Zdroj: United with Israel