Praha Jeruzalém

Anjem Choudhary se možná snaží předejít kritice za své možné spojení s vraždou poslance Davida Amesse.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 18. října 2021

Radikální islámský kazatel rozdmýchal kontroverzi tím, že naznačil, že byl britský poslanec sir David Amess zavražděn, protože byl „proizraelský“. Výroky Anjema Choudharyho však mohou být pokusem předejít kritice jeho vlastní možné spojitosti s vraždou, naznačují zprávy.

Amess, konzervativní poslanec, byl ubodán při setkání a vítání voličů ve svém volebním obvodu Leigh-on-Sea v Essexu. Policie zatkla Aliho Harbi Aliho, 25letého britského občana somálského původu. Podle britských zpráv byl Ali krátce zařazen do dobrovolného programu Prevent, který má rizikové osoby odvést od islámského radikalismu.

Aliho přátelé však britským médiím sdělili, že se radikalizoval díky videím, která na YouTube nahrál Choudhary.

Choudhary, londýnský ohnivý kazatel, je bývalým šéfem organizace al-Muhajiroun, známé také jako Islam4UK, která byla v roce 2010 zakázána. Tato organizace usilovala o zavedení šaríi neboli islámského náboženského práva ve Spojeném království. Odseděl si dva roky ve vězení za výzvu k podpoře Islámského státu a chválil islámské teroristy, například ty, kteří provedli útoky z 11. září a z Mumbie. Choudhary byl rovněž obviněn z radikalizace řady britských teroristů.

Britskému listu Mail on Sunday řekl: „Nejsem si jistý názory tohoto konkrétního poslance. Proslýchá se, že byl proizraelský a členem Konzervativní strany, která byla u moci už dlouho, zejména během kampaní v muslimských zemích, jako je Irák, Sýrie a Afghánistán.“

Na otázku, proč by se kvůli tomu, že je proizraelský, měl Amess stát terčem, Choudary odpověděl: „Mnoho lidí (věří), že je to teroristický stát, a kdo by mohl být přítelem Izraele poté, co vidíte krveprolití, které provedli proti muslimům na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy a pokračují v tom, že si přivlastňují majetek?“.

Mail dodaly, že Choudhary rychle zdůraznil, že neschvaluje vraždu a že Amessovy názory na Izrael by neměly ospravedlňovat zabíjení.

Jeho komentáře však byly na sociálních sítích ostře kritizovány.

Plukovník Richard Kemp, který velel britským jednotkám v Afghánistánu, na Twitteru napsal: „Anjem Choudary, odsouzený stoupenec Islámského státu a radikalizátor terorismu, opět vztekle ospravedlňuje vraždu sira Davida Amesse.“

Devětašedesátiletý Amess byl považován za příznivce židovské komunity a byl čestným tajemníkem organizace Conservative Friends of Israel. Podle listu Mail nebyl Amess známý tím, že by zastával tvrdé postoje vůči Izraeli.

19.10.2021 06:27 Daniel Žingor106Zdroj: United with Israel

Klíčová slova