Praha Jeruzalém

Podle arabských zdrojů je Izrael ve svých požadavcích na výměnu vězňů stále pružnější a připravovaná dohoda může být pro teroristickou skupinu Hamás „velkým úspěchem“.

Autor: Dalit Halevi , 21. listopadu 2021 00:46

Izrael a teroristická skupina Hamas se možná blíží k dohodě o výměně vězňů, uvedly arabské zdroje pro kanál Al Mayadeen napojený na Hizballáh.

Podle této zprávy se při jednáních vyskytly potíže, ale arabské zdroje odhadují, že strany dospějí k dohodě, která bude pro Hamás považována za velký úspěch.

Zdroje rovněž uvedly, že Izrael ustoupil od svého požadavku vázat výměnu vězňů na jednání o obnově Gazy po nedávné válce. Důvodem změny postoje je tlak, který Hamás vyvíjel na Izrael při nočních nepokojích na hranicích a vysílání balónů s výbušninami nad hranici a také hrozba dalšího kola konfliktu, pokud Izrael neustoupí.

Hamas požadoval, aby výměna vězňů proběhla ve dvou etapách, dodaly arabské zdroje. V první fázi by bylo propuštěno 700 teroristů výměnou za dva pohřešované Izraelce, o nichž se předpokládá, že jsou stále naživu. Izrael podle zprávy souhlasil s propuštěním 300 teroristů a Egypt, který dohodu zprostředkovává, navrhl kompromisní propuštění 500 teroristů.

Hamás požadoval, aby v první fázi byli mezi propuštěnými vězni nemocní, ženy, nezletilí, členové zákonodárné rady, vězni, kteří byli propuštěni a poté znovu dopadeni,a vězni, kteří si odpykávají doživotní tresty.

Do této skupiny by patřili Ahmad Sada’at, vůdce Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP), Marwan Barghouti, vysoce postavený terorista Fatahu a Fouad Shoubaki, který je vězněn za přípravu nákupu lodi a jejího nákladu těžkých zbraní a pokus o jejich převoz z Íránu do Palestinské samosprávy.

Izrael navrhl propuštění vězňů starších 65 let, zatímco Hamás požadoval propuštění vězňů starších 55 let. Pokud jde o vězně odsouzené na doživotí, Izrael se snažil vyřadit ze seznamu ty teroristy, kteří mají ruce od krve, ale Hamás dal jasně najevo, že je jejich propuštění pro další postup dohody nezbytné.

Arabské zdroje rovněž uvedly, že Izrael souhlasil s provedením první fáze výměny vězňů, jak požadoval Hamás, výměnou za propuštění dvou Izraelců – oba jsou psychicky nemocní -, o nichž se předpokládá, že jsou stále naživu. V takovém případě by Izrael rovněž získal informace o osudu obou (zabitých) vojáků IDF, což by byl krok k jednání o druhé fázi dohody.

Podle nich jednání a snahy o dosažení dohody uspokojivé pro obě strany pokračují díky úsilí Egypta, ale Hamás se domnívá, že dohodu brzdí dva problémy: Prvním problémem je obava izraelské vlády, že zaplacení příliš vysoké ceny za výměnu vězňů by mohlo vést k pádu samotné vlády. Druhým problémem je snaha izraelské rozvědky zjistit, co se stalo s oběma (zabitými) izraelskými vojáky, aby mohla tyto informace využít v rámci jednání.

21.11.2021 06:13 Daniel Žingor93Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova