Praha Jeruzalém

Očkování ve školách, omezení shromažďování, možná čtvrtá dávka vakcíny – to vše je v souvislosti s rostoucími obavami z Omicronu na pořadu dne.

Od: All Israel News 21. prosince 2021

Izraelský premiér Naftali Bennett oznámil novou sérii doporučení, která ještě více omezí Izraelce – to v situaci, kdy jsou hranice již uzavřeny pro přijíždějící turisty a uzavřeny pro vyjíždějící Izraelce, kteří chtějí cestovat do více než 60 zemí světa včetně Spojených států.

„Naším cílem je umožnit státu Izrael překonat omikronovou vlnu a zároveň co nejvíce zachovat fungování ekonomiky,“ řekl Bennett.

„Omikron v Izraeli postupuje přesně podle našich očekávání a odhadů,“ dodal s tím, že se nákaza viru denně zdvojnásobuje.

Izrael má poměrně vysokou proočkovanost, i když nyní, kdy je injekce dostupná i pro děti, spolu s požadavkem na třetí dávku, pro ty kdo mají být považováni za plně chráněné, procento očkovaných kleslo.

„Veřejnost si musí uvědomit, že se očekává dramatický nárůst nemocnosti. To není přehnané tvrzení. Očekává se a odhaduji, že se to dostaví velmi rychle,“ předpověděl Bennett.

Uvedl, že lidé, kteří jsou očkováni, jsou „nesrovnatelně víc chráněni před závažnou nemocností na rozdíl od těch, kteří očkováni nejsou nebo nejsou očkováni plně“, což je vlastně v rozporu s čísly z Dánska a dalších zemí.

„Ke dnešnímu dni existuje velké množství Izraelců, kteří obdrželi dvě očkovací dávky, ale ne třetí. Je zde také 1 milion dětí, které nedostaly ani první očkování. V současné době jsou vystaveny riziku a naším cílem je v nejbližších dnech je ve velkém měřítku motivovat, aby se nechaly očkovat,“ řekl.

Izrael podá dospělým nad 60 let, osobám se sníženou imunitou a zdravotnickým pracovníkům čtvrtou dávku vakcíny a to podle úřadu premiéra „co nejdříve“.

„Alternativa je mezi omezeními a preventivními opatřeními nyní a mnohem tvrdšími opatřeními později. Člověk zde nemusí být prorokem. Naší základní strategií je co nejvíce oddálit, o další a další den, co nejvíce očkovat a připravit a trochu snížit tempo nákazy,“ pokračoval Bennett.

„Na plánu, který dnes večer předkládáme, v uplynulých 24 hodinách intenzivně pracovala příslušná ministerstva. Nespadl na ministerstva z čistého nebe; jak jsem pochopil, je to na základě dohody. Prosím, abychom všichni sdělili veřejnosti vážnost a odhodlání, aby veřejnost projevila odpovědnost a připojila se.“

22.12.2021 06:45 Daniel Žingor113Zdroj: All Israel news

Klíčová slova