Praha Jeruzalém

Po výhrůžkách z Gazy Izrael souhlasí s tím, že neprodlouží zadržování Hishama Abu Hawashe. Ten na oplátku ukončí 141 dní trvající hladovku.

Autor: Elad Benari 5.1.22 1:07

V úterý bylo dosaženo dohody mezi administrativně zadrženým Hišamem abú Havašem a vojenskou prokuraturou, podle níž zastaví svou hladovku, která trvá již 141 dní, výměnou za to, že mu nebude prodloužena vazba.

V návaznosti na hrozby eskalace ze strany Gazy v případě, že by Abu Hawash v důsledku hladovky zemřel, Izrael souhlasil s tím, že příkaz k zadržení nebude prodloužen po 26. únoru. Zasáhlo zde mnoho faktorů, včetně úřadu předsedy Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse.

Oficiální televize PA oznámila, že pod Abbásovým vedením a pod přísným dohledem šéfa zpravodajské služby PA se záležitost vězně Hišáma abú Hawáše podařilo uzavřít.

Mluvčí Hamásu prohlásil, že „blahopřeje Hišamu abú Havašovi k vítězství nad sionistickými věznicemi, opět prokázal schopnost palestinského lidu projevit odolnost a silou dosáhnout svého vítězství nad Izraelem“.

 

„Kapitulace před terorismem,“ komentoval poslanec Bezalel Smotrich ze strany Náboženský sionismus. „Jinak se to nazvat nedá. Vláda, která se spoléhá na teroristy a udělala si z nás všech svá rukojmí.“

Věznění teroristé již nejednou použili metodu hladovky, aby tlačili na Izrael, aby je propustil nebo zlepšil podmínky jejich věznění.

Izrael v minulosti několikrát ustoupil tlaku a některé hladovkáře propustil.

Přibližně 1 550 palestinských Arabů vězněných v Izraeli ukončilo v květnu 2012 hladovku výměnou za balíček opatření, který by umožnil návštěvy příbuzných v Gaze a přemístění zadržených ze samotky.

Někdy bylo zjištěno, že teroristé během hladovky tajně jedli. Výrazným příkladem byl rok 2017, kdy izraelská policie zveřejnila záběry arciteroristy Marwana Barghoutiho, který byl přistižen, jak tajně jí, zatímco udržuje aureolu vlastní hladovky.

05.01.2022 05:36 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News