Praha Jeruzalém

Studie „odhaluje Achillovu patu rakovinné buňky“, řekl profesor Ido Wolf, ředitel onkologického oddělení Souraskyho lékařského centra.

Autor: Maayan Hoffman, JNS.org, 24. ledna 2022

Tým vědců z telavivského Souraskyho lékařského centra zjistil, jak se buňky rakoviny slinivky břišní šíří v játrech, což by mohlo být klíčové pro vývoj léčby, která by ji zpomalila a prodloužila život pacientů.

Studie, kterou vedla doktorka Tami Rubineková, vedoucí onkologické výzkumné laboratoře nemocnice, spolu s doktorandkou Shani Journo pod záštitou profesora Ido Wolfa, zjistila, že mutace způsobující zánik proteinů „p15“ a „p16“ se objevuje více u metastáz v játrech a méně u nádorů rakoviny slinivky břišní ve slinivce nebo v jiných částech těla, jako jsou plíce nebo břicho.

Vědcům se podařilo prokázat, že když tyto proteiny zmizí, rakovinná buňka změní své vlastnosti a metabolickou aktivitu způsobem, který jí usnadní růst v jedinečném prostředí jater.

Játra jsou často „orgánem zabíjení“, uvedl Wolf pro JNS, což znamená, že pacienti často umírají, když se rakovina slinivky břišní rozšíří do jater.

Obecně je rakovina slinivky břišní jednou z nejsmrtelnějších rakovin. Wolf uvedl, že jakmile se rakovina začne šířit, pacienti obvykle žijí pouze šest měsíců až rok.

Podle internetových stránek ministerstva zdravotnictví je v Izraeli ročně diagnostikováno 800 až 900 případů rakoviny slinivky. Ve Spojených státech je diagnostikováno přibližně 60 000 nových případů. A podle Wolfa jejich počet neustále stoupá.

Uvedl, že dalším krokem bude nalezení léčby na základě výsledků studie.

Wolf upozornil, že je nepravděpodobné, že by tyto informace vedly k vyléčení rakoviny. Podle něj však pravděpodobně povedou k léčbě, která by mohla pacientům prodloužit život.

Až do této studie – největší svého druhu, která zahrnovala 17 000 pacientů s rakovinou slinivky z celého světa, jejichž informace byly vloženy do databáze společnosti FoundationOne, jedné z největších světových společností zabývajících se genomikou rakoviny – se předpokládalo, že všechny druhy rakoviny slinivky jsou si podobné a nemají žádné podskupiny.

„Studie … odhaluje Achillovu patu nádorové buňky,“ řekl Wolf.

Dr. Ayelet Erezová z Weizmannova vědeckého institutu, odbornice na dynamiku buněčného metabolismu, která není s telavivským výzkumem spojena, potvrdila novost studie a její možné důsledky.

„Novost této práce spočívá v prosazení konceptu, že metabolická krajina vzdáleného orgánu ovlivňuje tropismus metastáz primárních nádorů,“ řekla JNS. „Výsledky této práce mají translační důsledky, protože odhalují metabolická zranitelná místa metastazujících buněk, na která lze cílit terapii.“

26.01.2022 05:31 Daniel Žingor172Zdroj: United with Israel

Klíčová slova