Praha Jeruzalém

Bidenova administrativa údajně očekává, že obnovená jaderná dohoda umožní Íránu nashromáždit dostatek jaderného paliva pro bombu za podstatně méně než rok.

Autor: Elad Benari 4.2.22 3:13

Bidenova administrativa očekává, že v případě obnovení jaderné dohody s Íránem by Islámská republika byla schopna nashromáždit dostatek jaderného paliva pro bombu za podstatně méně než rok, což je kratší časový rámec než ten, který byl základem dohody z roku 2015, uvedli ve čtvrtek američtí představitelé pro deník The Wall Street Journal.

Tito představitelé uvedli, že dospěli koncem loňského roku k závěru, že íránský jaderný program pokročil příliš daleko na to, aby bylo možné obnovit zhruba dvanáctiměsíční takzvané „zlomové období“ dohody z roku 2015.

Navzdory této změně USA pokračují v rozhovorech. Revidovaná dohoda musí být uzavřena brzy, uvedli představitelé, aby USA a jejich spojenci měli dostatek času reagovat na íránský jaderný progres.

Mluvčí ministerstva zahraničí se odmítl vyjádřit k podrobnostem hodnocení amerického průlomu a uvedl, že administrativa je přesvědčena, že dohoda „vyřeší naše naléhavé obavy týkající se nešíření jaderných zbraní“.

„Jak jsme již řekli, na uzavření dohody máme jen několik týdnů, poté tempo íránského jaderného pokroku znemožní návrat k JCPOA,“ uvedl mluvčí s odkazem na formální název dohody, Společný komplexní akční plán.

Írán postupně omezuje dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Vedl však několik kol nepřímých rozhovorů s USA o oživení dohody. Rozhovory zprostředkovává zbývajících pět zemí, které jsou smluvní stranou dohody.

Minulý týden vyjednavači tří evropských zemí zapojených do jednání uvedli, že rozhovory se dostávají do závěrečné fáze a nyní vyžadují politický vstup.

Počátkem tohoto týdne vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí uvedl, že jaderné rozhovory vstupují do „závěrečné fáze“.

Tento představitel dodal, že všechny strany budou muset učinit „těžká politická rozhodnutí“.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdollahian minulý týden signalizoval ochotu Íránu zapojit se do diskusí o dohodě přímo s USA, pokud to bude nutné k dosažení uspokojivé dohody.

Mluvčí ministerstva zahraničí později uvedl, že USA jsou připraveny vést s Íránem přímé rozhovory o jeho jaderném programu.

„Jsme připraveni se přímo setkat,“ uvedl mluvčí a dodal: „Dlouhodobě zastáváme stanovisko, že by bylo produktivnější jednat s Íránem přímo, a to jak o jednáních o JCPOA, tak o dalších otázkách.“

04.02.2022 06:18 Daniel Žingor95Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova