Praha Jeruzalém

Překvapivá návštěva je první návštěvou izraelského premiéra v Bahrajnu.

Autor: Ilan Ben Zion, Associated Press, 15. února 2022

Izraelský premiér Naftali Bennett v pondělí přistál ve státě Bahrajn v Perském zálivu a upevnil tak vazby mezi novými spojenci v jasném poselství o spolupráci zaměřené na regionálního arcirivala Írán.

Bennettova blesková cesta do Zálivu je první veřejnou návštěvou izraelského premiéra v Bahrajnu a přichází necelé dva týdny poté, co země podepsaly obrannou dohodu s ohledem na rostoucí napětí v Zálivu.

Memorandum o porozumění obsahuje ustanovení o tom, že první izraelský vojenský důstojník bude trvale umístěn v arabské zemi.

Návštěva přichází také v době, kdy se ve Vídni protahují jaderné rozhovory mezi světovými mocnostmi a Íránem.

Izrael a Bahrajn se dohodly na normalizaci vztahů v roce 2020 v rámci Abrahámských dohod zprostředkovaných Spojenými státy, na jejichž základě Izrael navázal vztahy také se Spojenými arabskými emiráty, Marokem a Súdánem. Bennett koncem loňského roku odcestoval do SAE.

V rozhovoru s novináři před odletem z Izraele Bennett uvedl, že se setká s bahrajnským králem Hamadem bin Isou al-Chalífou a dalšími osobami, aby „naplnil energií a obsahem mírové dohody mezi oběma národy“.

„Myslím, že zejména v této bouřlivé době je důležité, abychom z tohoto regionu vyslali poselství o dobré vůli, spolupráci, společném vystupování proti společným výzvám a budování mostů do budoucnosti,“ řekl.

Bennetta v Bahrajnu přivítala čestná stráž a ministr zahraničí Abdullatif al-Zayani.

Bennettovu cestu do Bahrajnu zastínilo rostoucí napětí v regionu. USA a Izrael obvinily Írán z útoků na obchodní lodní dopravu v Perském zálivu a Íránem podporovaní húthijští povstalci v Jemenu nedávno zahájili raketové útoky proti SAE.

Izrael posílil svou námořní přítomnost v Rudém moři, které je kritickou tepnou pro světový obchod a izraelské strategické zájmy.

Izrael spolu se svými novými spojenci v Perském zálivu pozorně sleduje, jak diplomaté Spojeného království, Německa, Francie, Číny a Ruska v současné době jednají v rakouském hlavním městě s Íránem o jeho jaderném programu. Američtí diplomaté jsou do rozhovorů nepřímo zapojeni.

Izrael prohlásil, že nebude vázán žádnou mezinárodní dohodou týkající se íránského jaderného programu, a tvrdí, že je připraven v případě potřeby podniknout vojenskou akci, aby Íránu zabránil v získání jaderných zbraní. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program slouží výhradně k mírovým účelům.

Bahrajn a Spojené arabské emiráty dlouhodobě udržují tajnou bezpečnostní spolupráci s Izraelem kvůli vzájemnému nepřátelství vůči Íránu.

Na této zprávě se podíleli pracovníci United With Israel.

16.02.2022 06:00 Daniel Žingor123Zdroj: United with Israel

Klíčová slova