Praha Jeruzalém

Ministr zahraničních věcí Lapid nařídil evakuaci rodin izraelských diplomatů z Ukrajiny kvůli obavám z hrozby ruské vojenské ofenzívy.

Izraelské ministerstvo zahraničí v pátek večer vydalo varování před cestami na Ukrajinu z důvodu rostoucího napětí s Ruskem a obavám z možného napadení Ukrajiny v následujících dnech.

V prohlášení vydaném ministerstvem po vyhodnocení situace se uvádí, že se doporučuje Izraelcům, kteří již pobývají na Ukrajině, přehodnotit svůj pobyt a vyhnout se cestování do jakýchkoli nebezpečných oblastí.

Ministr zahraničí Yair Lapid také nařídil evakuaci rodin izraelských diplomatů a vyslanců žijících v zemi.

Zároveň bylo uvedeno: „Rozhodnutí evakuovat rodiny izraelských diplomatů z Kyjeva bylo učiněno, protože situace dosáhla bodu zvratu. Rusové mají na hranici s Ukrajinou počet vojáků, které potřebují k zahájení invaze v krátkém čase.“

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou v posledních týdnech vzrostlo poté, co Rusko nashromáždilo na hranici s Ukrajinou desítky tisíc vojáků.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek vydal varování všem Američanům, kteří zůstanou na Ukrajině, protože Rusko nadále hrozí invazí: Odejděte.

„Američtí občané by teď měli odejít,“ řekl Biden v rozhovoru pro NBC News a dodal: „Není to tak, že bychom měli co do činění s teroristickou organizací. Máme co do činění s jednou z největších armád na světě. Je to velmi odlišná situace a věci se mohou rychle zvrtnout.“

Na otázku, jaký scénář by ho mohl přimět k vyslání vojáků na záchranu Američanů prchajících ze země, Biden odpověděl: „Takový scénář není. Je to světová válka, kdy po sobě začnou Američané a Rusko střílet.“

Rozhovor vyšel v době, kdy ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že USA „nebudou moci evakuovat americké občany v případě ruské vojenské akce kdekoli na Ukrajině“.

Varovalo, že pravidelná konzulární služba – včetně pomoci občanům, kteří se snaží opustit zemi – bude „vážně ovlivněna“.

Biden nedávno varoval ukrajinského prezidenta, že existuje „velká pravděpodobnost“, že by Rusko mohlo v únoru podniknout vojenskou akci proti Ukrajině.

Ministr obrany Lloyd Austin později řekl, že ruský prezident Vladimir Putin má možnosti zahájit vojenskou ofenzívu proti Ukrajině, poté co vyzval Rusko, aby se vzdalo Ukrajiny.

Autor: Elad Benari, 11. února 2022

11.02.2022 22:08 Kristýna Kupková108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News