Praha Jeruzalém

Trumpa údajně ohromilo video s vůdcem Palestinské autonomie, které mu ukázal David Friedman.

Od: United With Israel, 4. února 2022

Bývalý prezident Donald Trump se původně domníval, že předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás „zoufale“ touží po míru a že tehdejší izraelský premiér Benjamin Netanjahu brání řešení desítky let trvajícího arabsko-izraelského konfliktu, odhalil ve své nové knize bývalý velvyslanec USA v Izraeli David Friedman.

Ve své knize, která má vyjít 9. února, bývalý diplomat uvedl, že Palestinci provedli „geniální“ strategický tah, když před návštěvou Izraele v květnu 2017 vyslali nejmenovaného významného filantropa a Trumpova příznivce, aby s prezidentem promluvil.

Ten prý Trumpa přesvědčil, že Palestinci „jsou připraveni uzavřít s Izraelem mír za velmi výhodných podmínek, a to i včetně postoupení celého Jeruzaléma pod izraelskou svrchovanost a vzdání se návratu uprchlíků“.

Vlivný dárce Trumpa přesvědčil, že jediným problémem, který stojí v cestě, je Netanjahu.

Během setkání s tehdejším izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem Trump řekl, že „chápe, že Abbás zoufale touží po mírové dohodě“, ale že „izraelský premiér k tomu není ochoten“.

Friedman pochopil, že Trump má nepřesnou představu o Abbásově perspektivě, a řekl Netanjahuově kanceláři, aby připravila video kompilaci podnětných projevů vůdce Palestinské autonomie, která by ukázala „jeho pravou tvář“.

Po schůzce mezi čtyřma očima mezi Netanjahuem a Trumpem americký prezident shlédl sestřih Abbásových výroků, které se výrazně lišily od obrazu, který prezentoval jako snahu o mír.

„Sledovali jsme dvě minuty, kdy Abbás vyznamenával teroristy, velebil násilí a sliboval, že nikdy nepřijme nic menšího než totální porážku Izraele,“ napsal Friedman.

„Abbás vykládal, že krev každého šáhída – doslova mučedníka, ale také teroristy – je svatá a bude pomstěna.“

Trumpa prý video ohromilo.

„Páni, je to ten samý člověk, kterého jsem minulý měsíc potkal ve Washingtonu? Vypadal jako takový milý, mírumilovný chlapík,“ vylíčil Friedman Trumpova slova.

06.02.2022 05:23 Daniel Žingor310Zdroj: United with Israel

Klíčová slova