Praha Jeruzalém

Katarský ministr zahraničí vylučuje, že by se připojil k Abrahamským dohodám, pokud se Izrael nezaváže k dvoustátnímu řešení.

Autor: Elad Benari 3.2.22 5:38

Katarský ministr zahraničí, ministr šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, vyloučil možnost, že by jeho země normalizovala vztahy s Izraelem.

V rozhovoru pro Axios během návštěvy katarského emíra šejka Tamima bin Hamada Al Tháního ve Washingtonu Al Thání řekl, že Katar dříve udržoval vztahy s Izraelem, „když existovaly vyhlídky na mír“ s palestinskými Araby, ale že jeho země „ztratila naději“ po válce v Gaze v letech 2008-2009.

 

Dodal, že Katar pokračuje v „pracovních vztazích“ s cílem pomoci palestinskému lidu, ale že je obtížné si představit připojení se k Abrahamským dohodám, „pokud chybí skutečný závazek k dvoustátnímu řešení“.

Katar v posledních letech vedl s Izraelem neustálé spory ohledně pomoci Gaze. Katar v posledních letech poskytl stovky milionů dolarů na zaplacení elektřiny v pásmu, výstavbu nových silnic a nemocnic, pomohl Hamásu pokrýt platy jeho státních zaměstnanců a poskytoval měsíční stipendia chudým rodinám.

Izrael převod katarských peněz schválil a dostal se kvůli tomu pod palbu kritiky, protože Hamás nadále pravidelně odpaluje rakety na izraelská města na jihu země.

Katarský vyslanec v Gaze Mohammad al-Emadi před několika lety v rozhovoru připustil, že ke zlepšení situace v Gaze je nutná spolupráce s Izraelem.

Po operaci Strážce hradeb bylo oznámeno, že Izrael plánuje přehodnotit způsob, jakým se katarské peníze dostávají do Gazy, aby bylo zajištěno, že prostředky půjdou potřebným obyvatelům pásma a nikoli do rukou Hamásu.

Palestinskoarabské zdroje později uvedly, že odpovědnost za distribuci katarské peněžní pomoci rodinám v pásmu Gazy převezme OSN, která tak nahradí dosavadní způsob, kdy se kufry plné peněz dostávaly do pásma přes Izrael.

V rozhovoru pro Axios katarský ministr zahraničí uvedl, že Katar usilovně pracuje na „překlenutí jakýchkoli mezer“ v nepřímých jaderných rozhovorech mezi USA a Islámskou republikou.

 

Al Thání dodal, že je „velmi znepokojen“ tím, že jednání skončí neúspěchem, a že „nechceme vidět jaderné závody v našem regionu“.

03.02.2022 05:53 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova