Praha Jeruzalém

Bývalý americký viceprezident kritizuje Putina za invazi na Ukrajinu a Bidena za to, že po boku Ruska pracuje na obnovení jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Od: Israel National News 7.3.22 23:58

Bývalý americký viceprezident Mike Pence v pondělí udeřil na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli jeho invazi na Ukrajinu a zároveň ostře kritizoval Bidenovu administrativu za to, že po boku Ruska pracuje na obnovení jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

„Musím vám říci, že zatímco se na Ukrajině odehrává parodie, je prostě bezohledné, že americká administrativa zároveň jedná po boku Rusů o obnovení íránské jaderné dohody,“ řekl Pence v exkluzivním rozhovoru pro Israel Hayom, který bude v plném znění zveřejněn v pátek.

Pence, který je tento týden na návštěvě Izraele, spojil situaci na Ukrajině s probíhajícími rozhovory mezi Íránem a světovými mocnostmi ve Vídni, jejichž cílem je najít způsob, jak by se USA mohly k dohodě z roku 2015 znovu připojit, a to více než tři roky poté, co ji Trumpova administrativa opustila.

„Putin musí přestat a Putin za to musí zaplatit,“ řekl Pence. „Musíme soustředit energii světa na ukončení ukrajinské invaze a pokračovat v tlaku, dokud ruská vojska neodejdou z Ukrajiny,“ dodal, než zaútočil na prezidenta Joea Bidena, že v rámci vídeňských rozhovorů pokračuje v angažmá v Kremlu.

Pence řekl, že oživení dohody „by bylo špatné i v době míru“, ale „doslova spolupracovat s Rusy na dosažení nějaké hluboce chybné a nebezpečné dohody s ajatolláhy v Íránu je prostě naprosto nepřijatelné“. Pence dále uvedl: „Domnívám se, že zejména v takové době, jako je tato, by administrativa USA neměla spolupracovat s Ruskem na zmírnění sankcí nebo jakémkoli způsobu, jak vrátit Írán mezi společenství národů.“

Pence, který je znám jako silný zastánce Izraele, obdrží čestný doktorát Arielovy univerzity jako uznání za svůj vytrvalý přínos a zásluhy o posílení Spojených států a Státu Izrael.

08.03.2022 05:27 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova