Praha Jeruzalém

Víno Psagot, které se podávalo na sederu v Bílém domě, přivedlo nepřátele Izraele k zuřivosti, když Židy žijící v Judeji a Samaře hanlivě označili za „kolonizátory“ a „nelegální osadníky“.

Od: United with Israel, 17. dubna 2022

Bílý dům uspořádal ve čtvrtek, den před skutečným svátkem, modelový pesachový seder, který nazval „Lidový seder“ a přenášel ho na stránce Bílého domu na YouTube.

Izraelský blogger David Lange z Israellycool.com v příspěvku na svých stránkách upozornil, že víno, které bylo na sederu vybráno, nechalo nepřátele Izraele „v klidu“.

Tento „snadno přehlédnutelný detail“ se objevil na fotografii, kterou zveřejnil manžel viceprezidentky Kamaly Harrisové Doug Emhoff.

Fotografie ukazovala, že se na sederu podávalo košer víno z vinice Psagot v Samaří.

Kromě produkce oceňovaných vín je Psagot známý tím, že v říjnu 2021 uspořádal za účasti bývalého premiéra Benjamina Netanjahua a izraelských představitelů z Judska a Samaří akci na počest bývalého ministra zahraničí USA Mikea Pompea „jako ocenění jeho úsilí o posílení židovských komunit v regionu“, informovala tehdy TPS.

„V roce 2019 vinařství věnovalo Pompeovi speciální víno na počest jeho prohlášení o uznání legálnosti židovských komunit v Judeji a Samaří ze strany USA,“ dodala TPS.

Protiizraelští aktivisté často tvrdí, že Židé nemají právo žít v Judeji a Samaří, přestože tato oblast sloužila jako obilnice židovského národa a představuje biblické srdce země. V současné době zde žije přibližně půl milionu židovských Izraelců v prosperujících komunitách.

Po spatření vína Psagot na fotografiích ze sederu v Bílém domě se na Twitteru objevili protiizraelští mluvčí, kteří uráželi Židy žijící v Judeji a Samaře jako „kolonizátory“ a „nelegální osadníky“ a ignorovali skutečnost, že Židé jsou ve skutečnosti původními obyvateli tohoto regionu.

Na samotném sederu v Bílém domě se oslavoval útěk židovského národa z otroctví v Egyptě a cesta do Země izraelské, kde se nyní vyrábí víno Psagot.

„Už od dětství mě inspiroval příběh Exodu, jehož převyprávění slouží jako jádro našeho sederového zážitku. A vím, že nejsem sám,“ řekl Emhoff při sederu. „Generace mých předků a mnozí z vašich předků se obraceli k vykupitelskému příslibu vyprávění o Pesachu jako ke zdroji naděje. Aby vydrželi předsudky, pronásledování a pogromy. Aby přežili vyhnání a usilovali o emancipaci. Věřit v možnost zaslíbené země a vědět, že není mimo váš dosah.“

„Herečka a moderátorka soutěže Jeopardy Mayim Bialiková uvedla čtyři otázky, které přednesly děti z The Shefa School – newyorské denní školy pro studenty s jazykovým postižením,“ uvedla JNS.

„Znovu se nacházíme v historickém období, kdy se na nás valí příběh exilu a vyhnanství, protože svět sleduje válku na Ukrajině, v zemi, odkud před několika generacemi uprchlo mnoho mých i našich předků,“ řekla Bialiková.

20.04.2022 05:40 Daniel Žingor167Zdroj: United with Israel