Praha Jeruzalém

Lapid: Lavrovovy komentáře jsou „nejnižší formou“ rasismu vůči Židům, Židé se při holokaustu nevraždili sami.

Autor: David Rosenberg 2.5.22 12:15

Izraelské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo ruského velvyslance v Izraeli, aby mu vyčinilo v souvislosti s kontroverzními výroky ruského ministra zahraničí.

V prohlášení zveřejněném v pondělí ráno izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si předvolá ruského velvyslance Anatolije Viktorova, a odsoudilo nedávné komentáře ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„V návaznosti na závažné výroky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova si ministerstvo zahraničních věcí předvolalo ruského velvyslance v Izraeli k vysvětlující schůzce s náměstkem generálního ředitele pro euroasijské záležitosti,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Lavrov v neděli přirovnal ukrajinského židovského prezidenta k Adolfu Hitlerovi a naznačil, že Hitler měl židovské předky.

„Skutečnost, že Zelenskyj je Žid, nepopírá nacistické prvky na Ukrajině. Domnívám se, že Hitler měl také židovskou krev,“ řekl Lavrov.

„Zelenskij může podporovat mír tím, že přestane vydávat nezákonné rozkazy svým nacistickým vojákům.“

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid v pondělí ráno v prohlášení Lavrova okřikl a označil jeho nedělní komentáře za rasistické a antisemitské.

„Výroky ministra zahraničí Lavrova jsou neodpustitelným a pobuřujícím prohlášením i strašlivým historickým omylem. Židé se při holocaustu nevraždili sami. Nejnižším stupněm rasismu vůči Židům je obviňování samotných Židů z antisemitismu.“

Izraelský ministr pro záležitosti diaspory Dr. Nachman Shai (Labour) Lavrova za jeho výroky rovněž odsoudil a v pondělním prohlášení uvedl: „Všichni jsme se rozhodli, že budeme pokračovat v práci: Ne, pane Lavrove, Hitler neměl ‚židovskou krev‘ a opakování této odporné nepravdy svaluje vinu za nejhorší antisemitský zločin v dějinách na Židy. Obviňování Židů ze zločinů proti Židům je ze své podstaty antisemitské. Tyto komentáře musíte okamžitě odvolat.“

03.05.2022 06:01 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova