Praha Jeruzalém

Izraelci cestující do zemí Perského zálivu, Ázerbájdžánu a Turecka jsou vyzýváni k opatrnosti.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 27. května 2022

Izraelští představitelé se obávají, že Írán zaútočí na izraelské nebo židovské zájmy v zahraničí jako odplatu za nedělní vraždu vysokého důstojníka polovojenských sil v Teheránu.

Zpravodajský kanál Channel 12 News uvedl, že Izrael pravděpodobně vydá doporučení ohledně cestování do zemí, které hraničí s Íránem, včetně států Perského zálivu a možná i Turecka.

Zpráva zdůraznila, že neexistují žádná zpravodajská varování před konkrétními útoky.

Izraelcům, kteří navštíví Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Ázerbájdžán a Turecko, se spíše doporučuje, aby byli obezřetní.

Zvýšené obavy následují po nedělním atentátu na plukovníka Islámských revolučních gard (IRGC) Hassana Sayyada Khodaeiho. Neznámí atentátníci na motocyklu ho za bílého dne zastřelili v jeho autě před domem.

Podle zpráv byl Khodaei zástupcem velitele jednotky 840 IRGC, která je údajně zodpovědná za únosy a atentáty po celém světě. V posledních letech byla íránská spiknutí proti Izraelcům zmařena na Kypru, ve Spojených arabských emirátech, Etiopii, Keni a Kolumbii.

Další zdroje listu Times sdělily, že Chodáí byl klíčovou postavou při poskytování pokročilé technologie dronů a taktických rad Hizballánu a íránským zástupcům v Sýrii.

Deník New York Times – s odvoláním na nejmenovaného zpravodajského pracovníka neupřesněné národnosti – ve středu uvedl, že Izrael oznámil Washingtonu, že je za zásah odpovědný. Izrael z úniku obviňuje USA a tvrdí, že ohrožuje životy Izraelců a zvyšuje motivaci Teheránu k pomstě.

29.05.2022 06:05 Daniel Žingor123Zdroj: World Israel News

Klíčová slova