Praha Jeruzalém

Ruské jednotky se začaly stahovat ze Sýrie a mobilizovat posily na Ukrajinu; Izrael se obává, že Írán využije příležitosti k dalšímu posílení sil v blízkosti hranic.

Autor: Tal Heinrich, 9. května 2022

Ruské síly začaly snižovat svou pozemní přítomnost v Sýrii a převádějí část svých vojáků do války na Ukrajině. Mobilizace sil má urychlit zastavenou kampaň za anexi ukrajinského východního Donbasu, uvedl deník The Moscow Times.

Zpráva uvedla, že několik ruských jednotek již bylo mobilizováno z ruských základen v Sýrii na tři nejmenovaná středomořská letiště a odtud budou vyslány na Ukrajinu.

V současné době není k dispozici žádný údaj o přesném počtu ruských vojáků umístěných v Sýrii, ale Moskva uvádí, že v letech 2015 až 2018 bylo v této blízkovýchodní zemi nasazeno 63 000 ruských vojáků – z toho téměř polovina důstojníků. Velel jim generál Alexandr Dvornikov, který byl v dubnu vybrán, aby dohlížel na ruskou ofenzivu na Ukrajině.

Izrael tento vývoj pozorně sleduje, protože opuštěné základny v Sýrii byly nyní údajně převedeny pod íránskou kontrolu, která zahrnuje Islámské revoluční gardy (IRGC) a libanonskou teroristickou skupinu Hizballáh.

Od té doby, co Rusko v roce 2015 vojensky zasáhlo do syrské občanské války a naklonilo misky vah ve prospěch syrského prezidenta Bašára Asada, Izrael před zahájením náletů na íránské cíle žádá o souhlas Kremlu. Izraelská letecká kampaň byla obvykle koordinována s Moskvou, aby se předešlo nehodám mezi izraelskými a ruskými silami. K jedné takové památné nehodě došlo v roce 2018, kdy syrský protiletadlový systém zničil ruské letadlo během údajného izraelského raketového útoku. Rusko také dalo Izraeli svůj slib, že udrží Írán a jeho zmocněnce ve vzdálenosti 53 mil (asi 85 km) od Golanských výšin na severu Izraele.

V této situaci se Izrael snažil zůstat opatrný v kritice brutálních akcí Ruska na Ukrajině. Izraelský premiér Naftali Bennett dokonce uprostřed invaze odletěl do Moskvy, aby se pokusil zprostředkovat jednání mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Měnící se dynamika na místě v Sýrii by mohla představovat novou výzvu pro Izrael, který se snaží zabránit Íránu, aby tuto válkou zmítanou zemi využíval jako svou vojenskou základnu.

Deník The Times of Israel citoval izraelského blízkovýchodního odborníka Ehuda Ya’ariho ze zpravodajského kanálu Channel 12, podle něhož „Izrael nemá možnost skutečně ovlivnit úvahy o ruském nasazení v Sýrii“.

„Je třeba si uvědomit, že Rusko, i když v Sýrii spolupracuje s Íránem, se vždy snažilo omezit a zmenšit íránskou oporu v této zemi a hloubku íránské infiltrace do Asadovy armády a bezpečnostních služeb,“ dodal Ya’ari.

Klíčovou událostí v tomto ohledu je nečekaná návštěva, kterou al-Asad v neděli uskutečnil v Teheránu. Syrský prezident se setkal s íránským nejvyšším vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím a prezidentem Ebrahímem Raisím a ve stejný den se vrátil do své země. Při setkáních al-Assad údajně prohlásil: „Strategické vazby mezi Íránem a Sýrií zabránily sionistickému režimu (Izraeli) v jeho dominanci v regionu.“

10.05.2022 05:45 Daniel Žingor208Zdroj: All Israel news