Praha Jeruzalém

Volby byly vyhlášeny na 1. listopadu, úderem půlnoci se úřadujícím premiérem stane Jair Lapid.

Autor: Chana Roberts 30.6.22 11:00

Izraelský Kneset se ve čtvrtek ráno rozpustil a připravil tak půdu pro volby, které se uskuteční ještě letos. 

Ty by se měly konat 1. listopadu.

Do té doby se Jair Lapid (Ješ Atid), který dosud zastával funkci ministra zahraničí a náhradního premiéra, ujme od čtvrteční půlnoci role úřadujícího premiéra.

Ihned po rozpuštění Knesetu se izraelský premiér Naftali Bennett postavil a vyměnil si s Lapidem křeslo. Očekává se, že Bennett zůstane ve funkci náhradního premiéra, aby byl přechod hladký. Bennett ve středu oznámil, že v nadcházejících volbách nebude kandidovat.

Ve čtvrtek se v premiérově kanceláři uskuteční malá ceremonie. Média nebudou přítomna.

Ve středu odpoledne prošel návrh zákona o rozpuštění Knesetu prvním čtením, čímž se otevřela cesta k jeho druhému a třetímu čtení. Brzy se však objevily problémy, a sice že poslanec Sjednocené tóry judaismu Moše Gafni předložil dlouhý seznam námitek k různým částem zákona a Společná arabská listina předložila celkem 12 000 námitek, z nichž každá bude muset být projednána, než se zákon dostane do druhého a třetího hlasování.

Cílem arabské strany bylo spíše než změnit části návrhu zákona odložit hlasování, aby mohla vypršet platnost nařízení o Judeji a Samaří, která nebyla prodloužena. Později ve středu odpoledne bylo oznámeno, že námitky Společného arabského seznamu byly diskvalifikovány.

Ve čtvrtek dopoledne prošel návrh zákona třetím čtením, přičemž 92 hlasů bylo pro a 0 proti rozpuštění. Strana práce z hlasování odešla na protest proti tomu, že jiný návrh zákona neprošel.

Platnost nařízení o Judeji a Samaří se nyní automaticky prodlouží o dalších šest měsíců.

01.07.2022 04:04 Daniel Žingor95Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova