Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva doufá, že nastal čas podat další žádost o začlenění, bude lobbovat za hlasy arabských a evropských zemí.

Od: All Israel News 13. srpna 2022

Až Valné shromáždění OSN příští měsíc zahájí své 77. zasedání, bude vůdce Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás usilovat o plné členství Palestiny v OSN.

Abbásův plánovaný projev, který je naplánován na 23. září, představuje vrchol vleklé diplomatické kampaně s cílem získat pro Palestinu plné členství v OSN.

Abbásova snaha o povýšení palestinského orgánu navazuje na jeho vlastní jednostranné povýšení z „předsedy“ Palestinské autonomie na „prezidenta“ a pokračuje ve snaze o získání státnosti pro „Palestinu“. Hromadné internetové životopisy již Abbáse označují za prezidenta „státu Palestina“, předsedou Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) je od 11. listopadu 2004.

„Vzhledem k tomu, že Palestinci nemají politickou cestu a naději na ukončení okupace, nezbývá jim nic jiného než se obrátit na OSN, aby posílila status Palestiny jako státu a Palestinců jako národa na jejich okupované půdě,“ řekl mluvčí P.A. Ibrahim Melhem pro Arab News.

Rijád Mansúr, který byl v roce 2005 jmenován stálým pozorovatelem Palestiny při OSN, prohlásil, že Palestina „vyvíjí veškeré možné úsilí“, aby získala plné členství v OSN.

Palestinská mise „se snaží přesvědčit co největší počet arabských a evropských zemí, aby tomuto úsilí nebránilo použití jakéhokoli veta“, řekl Mansúr rozhlasové stanici Hlas Palestiny.

Čínská státní média citovala Mansúra, který řekl, že „hrozba pro ‚dvoustátní řešení‘ stále roste s izraelskými praktikami na místě, zejména s výstavbou stovek osad na palestinských územích“.

„Pokud Rada bezpečnosti OSN schválí plné členství Palestiny, bude to významný praktický krok v ochraně dvoustátního řešení, které má ukončit izraelskou okupaci,“ uvedl Mansúr.

Palestina má v současnosti v OSN status „nečlenského pozorovatelského státu“, který jí byl přidělen rezolucí OSN přijatou 29. listopadu 2012.

Pro rezoluci tehdy hlasovalo 138 zemí, 41 zemí se zdrželo hlasování a devět zemí, včetně Izraele a Spojených států, hlasovalo proti.

Nový status „pozorovatelského státu“ povýšil PA z pouhého „pozorovatelského subjektu“ a umožnil jí podepisovat mezinárodní dohody a vstupovat do světových organizací.

Podle palestinského ministerstva zahraničí Palestinci vstoupili nebo podepsali více než 50 mezinárodních organizací a dohod, včetně Interpolu, Mezinárodního trestního soudu, UNESCO a Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Stálá pozorovatelská mise Palestiny při OSN dále napsala, že „Stát Palestina je v současné době bilaterálně uznáván 139 státy. Mnoho států rozšířilo uznání Státu Palestina po vyhlášení nezávislosti Palestinskou národní radou dne 15. listopadu 1988 v Alžírsku. Další státy uznaly Stát Palestina v nedávném období po rozsáhlém dvoustranném a mnohostranném diplomatickém úsilí.“ 

Podle čínských státních médií Abbás v červenci při setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem usiloval o podporu Francie pro svou kampaň za získání plného členství v OSN. Představitel Fatahu Sabri Saidam řekl pro Arab News, že Francie vůdce PA povzbudila, aby o povýšení usiloval. Podle tohoto činitele také Irsko a Švédsko „vyjádřily tomuto kroku bezpodmínečnou podporu“.

Saidam pro Arab News uvedl, že členství v OSN pro PA je „dlouho očekávaným nárokem, zejména s ohledem na pokračující izraelskou agresi proti palestinskému lidu, neschopnost administrativy amerického prezidenta Joea Bidena realizovat svou vizi při řešení palestinsko-izraelského konfliktu a dvojí standardy, pokud jde o Palestinu a Ukrajinu“.

Podle Saidama Palestinská samospráva lobbuje za větší mezinárodní podporu plného členství.

Kampaň Palestinců za povýšení se dostala na veřejnost v roce 2019, byla však zastavena poté, co Trumpova administrativa zveřejnila svou oficiální politiku, v níž uvedla, že Palestinci dosáhnou plného členství v OSN až po vyjednání mírové dohody s Izraelem. 

14.08.2022 05:46 Daniel Žingor104Zdroj: All Israel news

Klíčová slova