Praha Jeruzalém

Ale nezahájí trestní vyšetřování, protože kulka nebyla vystřelena úmyslně, uvádí se v prohlášení armády.

Autor: Nicole Jansezianová 5. září 2022

Izraelské vyšetřování dospělo k závěru, že není možné určit, kdo vystřelil kulku, která zabila palestinskou novinářku, ale „existuje vysoká pravděpodobnost, že paní (Shireen) Abu Akleh byla náhodně zasažena střelbou IDF“.

Izraelské obranné síly dnes zveřejnily své závěry a uvedly, že Abu Akleh byla zasažena „během přestřelky, při níž došlo k životu nebezpečné, rozsáhlé a nerozlišující střelbě směrem k vojákům IDF“.

„Kromě toho je důležité zdůraznit a objasnit, že v průběhu celého incidentu byla palba IDF vedena s cílem zneškodnit teroristy, kteří stříleli na vojáky IDF, a to i z oblasti, v níž se nacházela paní Shireen Abu Akleh,“ uvedla armáda v prohlášení zveřejněném pro média. „Další možností, která zůstává relevantní, je, že paní Abu Akleh byla zasažena kulkami vypálenými ozbrojenými palestinskými ozbrojenci.“

Armáda uvedla, že 11. května prováděla IDF v palestinském městě Jenin protiteroristickou razii, když se rozpoutala mezi vojáky a Palestinci silná přestřelka.

„Ozbrojenci na vojáky IDF nepřetržitě stříleli a házeli výbušná zařízení. Během operační činnosti byla zabita novinářka Al-Džazíry Širín Abú Akleh a zraněn novinář Alí Samudí,“ uvedla armáda.

Organizace spojených národů, CNN, The Washington Post a Associated Press dospěly samostatně k závěru, že odpovědnost nese Izrael, stejně jako Palestinská samospráva. Jiní přítomní novináři tvrdí, že v době jejího zabití nebyli na místě žádní palestinští bojovníci.

IDF uvedla, že nezahájí trestní vyšetřování, protože „neexistuje žádné podezření z trestného činu“.

„Rozhodnutí bylo založeno na závěrech prověrky, která zjistila, že vojáci IDF během incidentu vedli palbu pouze na ty, kteří byli identifikováni jako ozbrojení teroristé,“ uvedla IDF. „Neexistovalo tedy žádné podezření, že by kulka byla vystřelena úmyslně na někoho, kdo byl identifikován jako civilista, a zejména na někoho, kdo byl identifikován jako novinář.“

Rodina Abu Akleh vydala po oznámení IDF prohlášení, v němž uvedla, že „již čtyři měsíce ví, že Shireen zastřelil izraelský voják“.

„Jak se dalo očekávat, Izrael odmítl převzít za vraždu Shireen odpovědnost. Naše rodina není tímto výsledkem překvapena, protože každému je jasné, že izraelští váleční zločinci nedokážou vyšetřit své vlastní zločiny,“ stojí v prohlášení.

Rodina – která se letos v létě setkala s americkými představiteli ve Washingtonu – dodala, že očekává, že Spojené státy poženou Izrael k odpovědnosti. Abu Akleh byla Američanka palestinského původu, která vyrůstala v Jeruzalémě a byla součástí řeckokatolické komunity.

06.09.2022 05:50 Daniel Žingor108Zdroj: All Israel news