Praha Jeruzalém

U izraelského pobřeží bylo objeveno nové ložisko zemního plynu, což představuje další významný impuls pro rychle se rozvíjející izraelský energetický průmysl.

Od: TPS / Tazpit News Agency, 6. října 2022    

Řecká společnost Energean Oil and Gas PLC ve čtvrtek uvedla, že „s potěšením oznamuje, že průzkumný vrt Hermes učinil komerční objev plynu o objemu 7 až 15 miliard metrů krychlových (BCM)“.

Průzkumný vrt Hermes v bloku 31 se nachází u severního pobřeží Izraele, jižně od vrtné plošiny Karish, kterou ohrožuje íránská teroristická skupina Hizballáh, operující v Libanonu.

Společnost poznamenala, že objev v Hermesu rovněž zvyšuje pravděpodobnost nálezu plynu v nedalekých polích Poseidon a Orpheus.

Izraelská ekonomika získala významné posílení díky objevům energetických zdrojů v přibližně 20 středomořských plynových polích.

Plynová pole jsou pro Izrael důležitá nejen ekonomicky, ale i politicky. V roce 2013, za vlády tehdejšího premiéra Benjamina Netanjahua, izraelská vláda rozhodla, že země by měla 40 % své produkce plynu vyvážet a zisky investovat do hospodářského rozvoje.

Izrael podepsal smlouvy o dodávkách plynu do Jordánska a Egypta a plánuje vybudovat plynovod přes Kypr do Řecka, aby mohl zásobovat Evropu plynem.

V červnu letošního roku podepsal Izrael v rámci Regionálního plynárenského fóra zemí východního Středomoří (EMGF) v Egyptě historické memorandum o porozumění (MOU) s Evropskou unií (EU) a Egyptem o spolupráci v oblasti obchodu, přepravy a vývozu zemního plynu z Izraele do členských států EU.

Podle Úřadu pro zemní plyn ušetřila izraelská ekonomika jen za poslední rok díky přechodu na využívání zemního plynu přibližně 65 miliard NIS. Jeho cena v Izraeli je i nadále výrazně nižší než ve zbytku světa.

Ekonomické úspory nákladů na energii v letech 2014-2021 se odhadují na 116 miliard NIS díky využívání zemního plynu namísto jiných paliv v energetickém hospodářství.

Podpis memoranda o porozumění je „dalším krokem na cestě k postavení Izraele jako plynárenské velmoci, což zvýší vývoz zemního plynu do Egypta a odtud do dalších evropských zemí, které po celosvětové energetické krizi potřebují další zdroj zemního plynu,“ uvedlo izraelské ministerstvo energetiky ve svém prohlášení..

Celkem bylo v izraelských vodách nalezeno přibližně 35 bilionů kubických stop plynu v hodnotě přibližně 500 miliard dolarů.

12.10.2022 06:34 Karel Sedláček242Zdroj: JewishPress.com

Klíčová slova