Praha Jeruzalém

Lev Lerman si má odsedět 4 roky v trestanecké kolonii poté, co byl zatčen za výzvu Rusům, aby protestovali proti invazi na Ukrajinu.

Od: Israel National News 10. října 2022, 23:31

Lev Lerman, 66letý židovský občan Ruska, byl dnes (v pondělí) odsouzen ke čtyřem letům vězení za to, že na Facebooku sdílel příspěvek kritizující ruskou válku na Ukrajině.

Lerman, obyvatel Nižního Novgorodu, byl zatčen krátce po ruské invazi na Ukrajinu poté, co na své stránce na Facebooku sdílel příspěvek vyzývající ruské občany, aby vyšli do ulic a demonstrovali proti válce.

Soudce vyhověl žádosti obžaloby a odsoudil Lermana ke čtyřem letům vězení, které si odpyká v trestanecké kolonii.

Podle obžaloby byl Lerman obviněn z „organizování nepovolené veřejné akce“ a z držení munice a zbraní. Krátce po jeho zatčení provedla policie razii v Lermanově domě a podle obžaloby u něj bylo nalezeno několik nábojů do brokovnice.

Rusko v posledních měsících zpřísnilo tresty pro osoby, které kritizují válku, kterou Rusko zahájilo proti Ukrajině v únoru 2022.

Mnoho aktivistů, kteří se snažili proti válce protestovat, bylo zatčeno a někteří z nich uvedli, že byli ve vazebních věznicích podrobeni krutému mučení, aby odhalili další aktivisty, kteří chtěli proti válce protestovat. Aktivisté, kteří protestovali proti masovému odvodu do ruské armády, který minulý měsíc nařídil ruský prezident Vladimir Putin, byli rovněž zatčeni a někteří byli odsouzeni k dlouhým trestům odnětí svobody.

Rusko mezitím zahájilo hněvivou reakci na odsouzení, které vydal izraelský premiér Jair Lapid po ruském útoku na cíle na Ukrajině během svátku Sukot. „Od izraelských představitelů jsme slyšeli slova ‚silného odsouzení‘ za ‚ruské útoky na civilní obyvatelstvo‘ ukrajinských měst. Podle ruského ministerstva obrany dnes ruské síly podnikly přesný útok na ukrajinská vojenská řídící, komunikační a energetická zařízení,“ uvádí se v prohlášení, které zveřejnilo velvyslanectví Ruska v Izraeli.

Dále se uvádí, že „stojí za zmínku, že Izrael se bohužel rozhodl mlčet během osmi let nepřetržitých ukrajinských teroristických útoků na občany Donbasu, zavíral oči před posledním ukrajinským vražedným útokem na uprchlický konvoj v Charkovské oblasti, zrůdnými vraždami občanů v dalších ukrajinských městech za použití neonacistů, brutální vraždou ruského novináře, ukrajinským teroristickým útokem na Krymský most a mnoha dalšími hrůznými zločiny kyjevského režimu.“

 

Prohlášení ruského velvyslanectví přišlo v reakci na Lapidovo odsouzení jeho odpálení 83 raket na města po celé Ukrajině. „Důrazně odsuzuji ruský útok na civilní obyvatelstvo v Kyjevě a dalších městech na Ukrajině. Posílám upřímnou soustrast rodinám mrtvých a ukrajinskému lidu,“ uvedl Lapid.

11.10.2022 04:55 Daniel Žingor87Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova