Praha Jeruzalém

46letá žena, která si před 20 lety nechala zmrazit vaječníky, zvrátila menopauzu a porodila zdravou holčičku.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 6. října 2022

Šestačtyřicetiletá Izraelka, která si před 20 lety nechala během boje s rakovinou zmrazit vaječníky, dokázala díky tomu, že jí lékař rozmrazil a znovu implantoval část vaječníků, zvrátit menopauzu a porodit zdravou holčičku.

Žena, identifikovaná pouze jako Tzivia, pojmenovala svou dceru Eškar, což je biblické slovo, které znamená „dar“.

V roce 2016 se žena z Dubaje stala první ženou, která po reimplantaci vaječníku porodila dítě, a od té doby vedl tento zákrok ke stovkám úspěšných porodů. Nikdo však neporodil ze zmrazeného vaječníku po dobu 20 let.

Profesor Ariel Revel, ředitel oddělení pro léčbu neplodnosti v Šamirově lékařském centru (Assaf HaRofeh) v Beer Jaakovu, vysvětlil listu Times of Israel, že Tzivia prodělala ve svých dvaceti letech, ještě před svatbou, rakovinu a přišla k němu, aby si nechala zmrazit vaječníky.

V té době byla myšlenka zmrazení, rozmrazení a opětovné implantace vaječníků pouze teoretická.

Profesor Revel tehdy pracoval v lékařském centru Hadassah Ein-Kerem v Jeruzalémě.

„Bylo jí řečeno, že potřebuje agresivní chemoterapii, která by mohla poškodit její vaječníky,“ řekl Prof. Revel deníku Times.

 

„Nejenže jde o světový rekord, ale také to zvyšuje možnost, že by v budoucnu mohly ženy běžně otěhotnět mnohem starší díky zmrazení vaječníků ve dvaceti letech. Navíc to naznačuje, že by to mohl být způsob, jak skutečně zabránit menopauze,“ dodal.

O deset let později Tzivia požádala o rozmrazení a transplantaci části vaječníku, aby mohla rozšířit svou rodinu, z čehož se jí narodila dcera, které je nyní deset let.

„Po porodu za mnou několik let nepřišla,“ řekl Revel. „Pak chtěli s manželem další dítě. Kousky vaječníků, které jsme jí transplantovali, už nefungovaly – prošla menopauzou. Měl jsem ale další kousky jejího vaječníku v tekutém dusíku, takže jsem jí některé odebral a provedl operaci.“

Revel vysvětlil deníku Times, že transplantace „zvrátila její menopauzu“.

„Když se zastaví produkce estrogenu, dostaví se příznaky menopauzy, ale pokud se vrátí zdravé vaječníky, obnoví se ženě menstruace, je opět plodná a spustí se produkce estrogenu,“ řekl.

Prof. Revel řekl deníku Times, že Tzvia se nevrátí k menopauze tak dlouho, dokud budou nově transplantované kousky vaječníků aktivní – což podle jeho odhadu bude trvat několik let.

Financování léčby se však přiblížilo k zastavení Tzviina pokroku. Právě jí bylo 45 let a izraelský systém zdravotní péče financuje několik cyklů oplodnění in vitro – ty se však ve věku 45 let zastavují.

„Začali jsme se snažit přesvědčit úřady, aby jí financovaly více cyklů, a v dopise jsme argumentovali, že její vaječníky jsou ve skutečnosti mladší než 45 let, takže by jí to mělo být umožněno,“ řekl Revel deníku Times. Podle Ynetu se v té chvíli Tzivia a její manžel rozhodli, že v případě potřeby budou léčbu nějak financovat sami.

„Pak, když jsme čekali na odpověď (od pojišťovny), zavolala mi, že jí vynechala menstruace. Řekl jsem jí, ať si běží pro těhotenský test – a byla těhotná,“ řekl profesor Revel deníku Times.

„Plakala štěstím – a já také.“

09.10.2022 05:51 Daniel Žingor88Zdroj: United with Israel

Klíčová slova