Praha Jeruzalém

Ukrajinský prezident tvrdí, že jeho země a Izrael sdílejí zpravodajské informace o íránských bezpilotních letounech, které používá Rusko: Vidím, že se posouváme vpřed.

Autor: Elad Benari 26. října 2022 23:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu prohlásil, že ve vztazích Kyjeva s Izraelem vidí „pozitivní trend“ poté, co si obě země vyměnily zpravodajské informace o údajném použití stovek íránských dronů Ruskem ve válce na Ukrajině.

„Jsme tedy na začátku spolupráce, je to pozitivní trend ve vztazích s Izraelem,“ řekl Zelenskyj novinářům v Kyjevě, kterého citovala agentura AFP.

Dodal, že „po dlouhé odmlce vidím, že se posouváme vpřed“.

V dřívějším projevu na společné tiskové konferenci se svým protějškem z Guineje-Bissau Umaro Sissoco Embalem Zelenskyj uvedl, že Ukrajina a Izrael si nyní vyměňují klíčové informace.

„Zpravodajské informace, o kterých se nyní diskutuje, opět potvrzují to, co bylo naší rozvědce známo – proti civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny bylo použito již asi 400 íránských bezpilotních letounů, 60-70% z nich bylo sestřeleno,“ řekl ukrajinský prezident.

Zelenského komentáře přišly dva dny poté, co prohlásil, že odmítnutí Izraele poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc v reakci na ruskou invazi do jeho země způsobilo současné vojenské spojenectví mezi Ruskem a Íránem.

V projevu prostřednictvím videozáznamu na konferenci deníku Haaretz Zelenskyj uvedl, že „za osm měsíců plnohodnotné války proti nám Rusko použilo téměř 4 500 raket a jejich zásoby raket se zmenšují. Proto se Rusko vydalo hledat cenově dostupné zbraně do jiných zemí, aby mohlo pokračovat ve svém teroru. Našlo je v Íránu.“

„K tomuto jejich spojenectví by prostě nedošlo, kdyby vaši politici tehdy učinili jediné rozhodnutí, rozhodnutí, které jsme požadovali. Pokaždé, když na Ukrajině na zasedáních štábu vrchního velitele diskutujeme o ruském raketovém a dronovém teroru, mluvíme také o našich partnerech, kteří nám už pomáhají nebo mohou pomoci chránit nebe. Žel slova Izrael, izraelský, v těchto chvílích nezaznívají.“

Obvinil izraelskou vládu, že se rozhodla „Ukrajině reálně nepomáhat“ už při invazi na Krym v roce 2014, aby „nedráždila Kreml“.

Podle Zelenského, kdyby Izrael poskytl Ukrajině požadované systémy protivzdušné obrany, „Rusko by nyní ani nemělo motiv jít za Íránem a nabídnout mu něco výměnou za pomoc v teroru“.

V červenci americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že USA mají zpravodajské informace, které naznačují, že Rusko hledá bezpilotní letouny v Íránu.

Tehdy uvedl, že íránská vláda se chystá poskytnout Rusku několik bezpilotních letounů pro použití na Ukrajině a vycvičit ruské síly k používání těchto bezpilotních letounů.

O měsíc později bylo oznámeno, že Írán zahájil výcvik Rusů v používání svých bezpilotních letounů, ačkoli bylo rovněž poznamenáno, že Rusko má s bezpilotními letouny zakoupenými od Íránu „četné poruchy“ a technické závady.

Minulý měsíc Ukrajina informovala o prvních ruských útocích provedených pomocí bezpilotních letounů íránské výroby, které byly zaměřeny na jih země, včetně strategického města Oděsa u Černého moře.

Minulý týden současní i bývalí američtí představitelé sdělili listu The New York Times, že Írán vyslal na Ukrajinu školitele, aby Rusům pomohli překonat problémy s flotilou bezpilotních letounů, které zakoupili od Teheránu.

27.10.2022 05:38 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova