Praha Jeruzalém

Řidič vystoupil z vozidla se sekerou, aby pokračoval v útoku.

Od: All Israel News  November 2. listopadu 2022

Palestinský řidič najel ve středu ráno autem do izraelského policisty na kontrolním stanovišti poblíž izraelského města Modi’in a poté vystoupil z vozidla se sekerou v ruce, aby na svou oběť zaútočil.

Dvacetiletý policista – který byl vážně zraněn – teroristu zastřelil a poté byl převezen do zdravotnického centra Šaare Zedek v Jeruzalémě.

„Zraněný muž byl při plném vědomí se zraněním nohy,“ uvedla záchranná služba Magen David Adom. „Poskytli jsme mu ošetření, které zahrnovalo zastavení krvácení, dlahu a podání léků proti bolesti, a rychle jsme ho převezli do nemocnice.“

Teroristický útok následoval jeden den po izraelských celostátních volbách. V úterý byl uzavřen hraniční přechod, což omezilo pohyb mezi spornými územími a izraelskými populačními centry.

V posledních měsících se v Judeji a Samaří, zejména v severních arabských městech Nábulus a Jenin, výrazně zvýšilo násilí. Palestinští teroristé útočili na vojenská stanoviště, izraelské jednotky působící v oblasti, izraelské obce a izraelské civilisty cestující po silnicích.

Při operacích IDF na konci října bylo zabito půl tuctu vysoce postavených členů teroristické skupiny Lví doupě se sídlem v Nábulusu, což byla součást pokračující reakce na teror, který si na začátku letošního roku vyžádal 19 izraelských obětí.

V sobotu večer člen Hamásu Muhammed Kamel al-Džabarí zastřelil izraelského otce Ronena Hananiu a čtyři další osoby zranil poblíž obce Kirjat Arba na předměstí Hebronu. Při útoku al-Džabarí střílel na Hananiu a jeho syna, kteří nakupovali v obchodě vlastněném Palestinci mezi Kirjat Arbou a Hebronem.

Voják mimo službu zahájil na teroristu palbu a zabil ho, arabští obyvatelé Hebronu však údajně útok oslavili rozdáváním sladkostí řidičům a odpalováním ohňostrojů.

Al-Džabarí je bratrem palestinského teroristy Waala, který si v Izraeli odpykával doživotní trest odnětí svobody, než byl v roce 2011 v rámci dohody o výměně vězňů za Gilada Šalita deportován do Gazy.

V neděli najel palestinský řidič svým vozidlem do izraelských vojáků na dvou různých místech jižně od Jericha v Judeji, nejprve u Nabi Musy (kde se údajně nachází Mojžíšův hrob) a poté na autobusové zastávce na křižovatce Almog.

Řidič zranil pět vojáků a poté byl zastřelen. Vojáci, všichni ve věku kolem dvaceti let, byli převezeni do nemocnic v Jeruzalémě.

Izraelská bezpečnostní agentura, známá jako Šin Bet, letos zabránila více než 300 významným teroristickým útokům, pobodání, střelbě a sebevražedným útokům. Podle ředitele Šin Bet Ronena Bara agenti Šin Bet také zatkli více než 2 000 teroristů a osob podezřelých z terorismu.

03.11.2022 05:20 Daniel Žingor98Zdroj: All Israel news