Praha Jeruzalém

Podle šéfa ukrajinské špionáže Rusko vypustilo na vojenské a energetické cíle na Ukrajině přibližně 540 bezpilotních letounů.

Od: Agentur Reuters a Algemeiner, 26. prosince 2022

Vrchní ukrajinský prezidentský poradce vyzval k „likvidaci“ íránských továren vyrábějících bezpilotní letouny a rakety a k zatčení jejich dodavatelů, protože Kyjev obvinil Teherán z plánování dodávek dalších zbraní do Ruska.

V sobotu napsal na Twitteru ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak, že Írán „nestoudně ponižuje institut mezinárodních sankcí“, a poté v reakci na to vyzval ke zničení íránských zbrojních továren.

Kyjev obvinil Teherán, že dodal Moskvě 1700 kusů lafetované munice Shahed-136, která byla podle něj od září použita k zasažení cílů na Ukrajině. Írán tato obvinění odmítá.

Šéf ukrajinské špionáže v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Rusko již vypustilo přibližně 540 těchto bezpilotních letounů na vojenské a energetické cíle na Ukrajině.

Samostatně ministr zahraničí íránského režimu během telefonického rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Antoniem Gutteresem nadále vyvrací přetrvávající obavy z dodávek bezpilotních letounů Šach-136 a dalších zbraní Teheránem Rusku, které mělo být použito při invazi na Ukrajinu.

Začátkem tohoto měsíce Hosejn Amir-Abdollahian Gutteresovi řekl, že znepokojení mezinárodního společenství v souvislosti s íránsko-ruským spojenectvím je ve skutečnosti lest, která má zakamuflovat „nesprávnou politiku expanze NATO na východ“. Rozhodně popřel, že by Írán po zahájení invaze dodával zbraně Rusku, a označil tato obvinění za „nepodložená“. Abdollahian rovněž trval na tom, že Írán je proti dodávkám zbraní kterékoli straně konfliktu, a uvedl, že jediným cílem islámské republiky je „zastavit válku a podpořit trvalý mír v Evropě“.

Ukrajinské hodnocení ze 7. listopadu určilo, že Rusko vyčerpalo 80 % svého raketového arzenálu a obrací se na Íránce s žádostí o balistické střely – toto tvrzení Abdollahian během rozhovoru s Guterresem rovněž popřel.

Izrael již naznačil, že ověřené důkazy o tom, že se íránské rakety dostaly k Rusům, by zvrátily jeho politiku nevyzbrojování Ukrajiny. V projevu na summitu v Bahrajnu minulý měsíc izraelský poradce pro národní bezpečnost Eyal Hulata varoval Moskvu, že pokud Írán začne dodávat Rusům balistické rakety pro jejich probíhající invazi na Ukrajinu, „Izrael začne dodávat Ukrajině vysoce přesné rakety“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a další ukrajinští představitelé prosili Izraelce, aby demokratické vládě v Kyjevě dodali systémy protiraketové obrany, a tvrdili, že intervence Íránu na straně Ruska vyžaduje změnu postoje Jeruzaléma.

Abdollahian se v diskusi s generálním tajemníkem OSN zabýval také historickými protirežimními protesty, které v současnosti zuří v Íránu, a tvrdil, že USA a další západní země záměrně provokují „nepokoje a atentáty v Íránu pomocí dezinformací a záměrného zneužívání mezinárodních mechanismů“.

26.12.2022 07:08 Daniel Žingor76Zdroj: World Israel News

Klíčová slova