Praha Jeruzalém

„Kdokoli se nás pokusí zasáhnout – zasáhneme jeho i ty, kteří mu pomáhají.“

Od: World Israel News, 28. ledna 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hned v sobotu večer přislíbil „silnou, rychlou a přesnou“ reakci na smrtící teroristické útoky v Jeruzalémě a navrhl zbavit arabsko-izraelské útočníky sociálních dávek a vyzbrojit více izraelských civilistů.

„Kdokoli se nám pokusí ublížit – ublížíme jemu i těm, kteří mu pomáhají,“ řekl Netanjahu na začátku mimořádného zasedání bezpečnostního kabinetu.

„Budeme urychleně zapečeťovat a demolovat domy teroristů, abychom si vymohli dodatečnou cenu od těch, kteří terorismus podporovali. Tento proces začal již včera a probíhá,“ řekl Netanjahu.

Při prvním útoku zabil palestinský terorista v pátek večer sedm lidí včetně dětí, kteří odcházeli ze šabatových modliteb v synagoze v jeruzalémské čtvrti Neve Jaakov.

K druhému došlo ráno poté, kdy třináctiletý palestinský terorista zahájil palbu na otce a syna a těžce je zranil.

Netanjahu zaslal „upřímnou soustrast“ rodinám zavražděných při „ohavném a strašném útoku“ a poznamenal, že k němu došlo v Mezinárodní den holocaustu.

Pochválil policii a izraelské bezpečnostní složky za jejich „rozhodný a rychlý zásah“ a kromě toho také za „statečnost, kterou projevili obyčejní občané“, kteří teroristy zastřelili.

Kabinet jednal o urychlení postupu, kterým mohou Izraelci získat zbrojní průkaz, a také o možnosti odejmout dávky národního pojištění rodinným příslušníkům teroristů, kteří mají izraelské občanství nebo právo pobytu.

V souvislosti s útoky vyzval izraelský policejní komisař Kobi Šabtaj Izraelce, kteří mají zbrojní průkaz, aby své zbraně nosili.

IDF v sobotu rozmístila v Judeji a Samaří další tři prapory.

30.01.2023 05:26 Daniel Žingor77Zdroj: World Israel News

Klíčová slova