Praha Jeruzalém

Írán a Izrael se ocitly ve vleklé stínové válce, která se odehrává v celém regionu.

Od: All Israel News 30. ledna 2023

Izraelské bezpilotní letouny údajně zaútočily na vojenský komplex v Íránu, uvedl deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované americké představitele, kteří o vojenské operaci údajně věděli.

Tři kompaktní kvadrokoptéry údajně zasáhly muniční továrnu v íránském městě Isfahán. Cíl se nachází vedle objektu spojeného s íránským střediskem pro vesmírný výzkum, na které Washington uvalil sankce poté, co začalo rozvíjet teheránský program balistických raket.

Útok bezpilotního letounu přichází v době rostoucího napětí mezi Íránskou islámskou republikou a západním světem. Vzhledem k tomu, že nová íránská jaderná dohoda je stále méně pravděpodobná, Washington a jeho spojenci hledají alternativní způsoby, jak zabránit íránské vojenské expanzi a vývoji jaderné bomby.

Íránští představitelé zpočátku útok bezpilotního letounu bagatelizovali a tvrdili, že se jejich protivzdušné obraně podařilo drony zneškodnit, přičemž došlo pouze k drobným škodám na střeše objektu.

„Kolem 23:30 byl proveden neúspěšný útok pomocí mikroletadel na jednu z dílen ministerstva obrany,“ uvádí se v prohlášení íránského ministerstva obrany.

Snímky na sociálních sítích však ukazují, že drony způsobily na místě značnou explozi.

Později íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian útok dronů odsoudil jako „zbabělý úder“.

„Takové akce nemohou ovlivnit odhodlání a záměr našich odborníků pro mírový jaderný pokrok,“ uvedl Amir-Abdollahian podle režimem kontrolovaného zpravodajského serveru PadDolat.

Ostré prohlášení nejvyššího teheránského diplomata by mohlo být interpretováno jako nepřímé přiznání značných škod na vojenském objektu. Izraelská vláda se řídila dlouhodobou politikou Jeruzaléma, která izraelskou účast na úderu nepotvrzuje ani nevyvrací.

Íránský režim pravidelně tvrdí, že jeho jaderný výzkum slouží pouze k mírovým účelům. Málokterý pozorovatel na Západě nebo na Blízkém východě však režimu, který má za sebou dlouhou historii nepravdivých propagandistických tvrzení, věří.

Dvojakost teheránského režimu se neomezuje pouze na jeho kontroverzní jaderný program nebo na Blízký východ. Írán například zpočátku popíral, že by poskytl smrtící bezpilotní letouny pro válečné úsilí ruské armády na Ukrajině. Počátkem listopadu však Írán přiznal, že bezpilotní letouny Rusku poskytl.

Zvláštní vyslanec USA Robert Malley se vyjádřil ještě jasněji: „Írán má na okupované Ukrajině vojenský personál, který pomáhá Rusku používat bezpilotní letouny.“

Islámský režim v Íránu a Izrael se ocitly ve vleklé stínové válce, která probíhá v celém regionu. Sedm lidí údajně zahynulo, když se letecký útok zaměřil na konvoj pašující íránské zbraně z Iráku do východní Sýrie.

Válečná letadla se zaměřila na „řidiče kamionů a jejich pomocníky, všichni z nich nebyli Syřané,“ uvedla den po útoku Syrská organizace pro lidská práva s tím, že šlo o „konvoj skupin podporovaných Íránem“.

V neděli ředitel Syrské observatoře Ramí Abdel Rahmán agentuře AFP řekl, že „nákladní automobily převážely íránské zbraně“.

Izraelská armáda ani izraelská vláda se k úderu na východě Sýrie nevyjádřily. Vysocí izraelští představitelé však uvedli, že izraelské letectvo provedlo stovky úderů proti íránským vojenským cílům po celé Sýrii.

Írán se již léta snaží vojensky upevnit ve válkou zmítané Sýrii. Íránský režim usiluje o obklíčení izraelských hranic proíránskými silami a o vytvoření šíitského koridoru vlivu, který se táhne od Teheránu až do Sýrie a Libanonu u Středozemního moře.

Izrael a Spojené státy nedávno uspořádaly největší společné vojenské cvičení, aby otestovaly své schopnosti proti Íránu. Cvičení nazvaného „Juniper Oak“ se zúčastnilo 142 letadel, 12 námořních plavidel, 6 400 příslušníků amerického personálu a 1 100 izraelských vojáků.

31.01.2023 05:53 Daniel Žingor177Zdroj: All Israel news

Klíčová slova