Praha Jeruzalém

V roce 2022 přesáhl bilaterální obchod 2,5 miliardy dolarů (bez softwaru a služeb).

Od: JNS, 27. března 2023

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen a velvyslanec Spojených arabských emirátů v Izraeli Mohamed Al Khaja v neděli podepsali celní dohodu, která otevírá cestu k tomu, aby dohoda o volném obchodu mezi zeměmi vstoupila v platnost.

„Nabytí účinnosti dohody o volném obchodu je důležitou zprávou pro izraelskou ekonomiku, pro posílení vazeb se SAE a je dalším důkazem významu Abrahámovských dohod,“ uvedl Cohen s odkazem na dohody zprostředkované Trumpovou administrativou, které normalizovaly vztahy Jeruzaléma se čtyřmi arabskými zeměmi.

Dohoda o volném obchodu z května 2022 byla vůbec nejrychleji sjednanou dohodou v historii Izraele a byla podepsána v Dubaji přibližně 18 měsíců poté, co země navázaly diplomatické vztahy. Dohoda odstraňuje cla na 96 % obchodovaného zboží, od potravin přes šperky až po zdravotnické vybavení. Mezi další výhody patří ochrana duševního vlastnictví a nově v dohodách o volném obchodu také slib, že se najdou způsoby, jak mohou malé a střední podniky těžit z „obchodních příležitostí, které dohoda poskytuje“.

V loňském roce dosáhl vzájemný obchod více než 2,5 miliardy dolarů (bez započtení softwaru a služeb), čímž se SAE staly 16. největším obchodním partnerem Izraele.

„Tato historická dohoda, která byla podepsána se SAE, přináší i nadále ovoce ve prospěch obyvatel obou zemí,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který se zúčastnil nedělního slavnostního podpisu.

„Jsem si jist, že budeme moci rozšířit okruh mírových vztahů mezi Izraelem a dalšími zeměmi našeho regionu,“ dodal.

Netanjahu minulý měsíc uvedl, že se aktivně uchází o to, aby se Saúdská Arábie připojila k Abrahamovským dohodám, neboť by to představovalo „velký skok“ směrem k míru v regionu.

Izrael v současné době rovněž pracuje na rozšíření dohod na další čtyři země – Mauretánii, Somálsko, Niger a Indonésii.

28.03.2023 05:38 Daniel Žingor63Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.