Praha Jeruzalém

Nacházíme se na „rozcestí“ mezi „historickou krizí nebo rozhodujícím ústavním momentem“.

Od: World Israel News, 15. března 2023

Prezident Isaac Herzog ve středu večer představil svůj kompromisní návrh, takzvaný „lidový plán“, který má čelit vládním plánům na reformu soudnictví, a vyzval k „ústavnímu momentu“ uprostřed toho, co označil za „noční můru“ s „hrozící občanskou válkou“.

„Ti, kdo si myslí, že občanská válka je hranice, které nedosáhneme, o tom nemají ani ponětí,“ řekl v živém televizním vystoupení s tím, že v posledních týdnech hovořil s tisíci Izraelci.

„Slyšel jsem hluboce zakořeněnou nenávist. Slyšel jsem lidi ze všech stran říkat, že pokud, nedej bože, poteče v ulicích krev, už je to nebude šokovat,“ řekl.

„Občanská válka je červená linie. Nedopustím, aby k ní došlo,“ dodal.

Podle prezidenta se Izrael nachází na „křižovatce“ mezi „historickou krizí nebo rozhodujícím ústavním momentem“.

Svůj návrh označil za „zlatou cestu“, která spojuje nejširší spektrum názorů.

„Není to prezidentův plán. Je to plán lidu,“ řekl Herzog.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odložil plánovaný let do Berlína o pět hodin, aby se spolu s předsedou Výboru pro ústavu, právo a spravedlnost Simchou Rothmanem a několika dalšími vysokými ministry zúčastnil diskuse o prezidentově návrhu.

Před odletem do Berlína Netanjahu prohlásil, že některé „klíčové klauzule kompromisu… pouze upevňují stávající situaci a nepřinášejí požadovanou rovnováhu mezi orgány v Izraeli“.

Návrh chce, aby se základní zákony schvalovaly po čtyřech čteních, a nikoli ve třech, jak je tomu v současnosti. V prvních třech hlasováních bude zapotřebí těsná většina 61 poslanců, ale ve čtvrtém čtení bude ve většině případů zapotřebí většina 80 poslanců.

Návrh rovněž uvádí, že Nejvyšší soud nebude moci přezkoumávat základní zákony a bude mít pouze pravomoc rušit běžné zákony. Aby tak mohl učinit, bude muset Nejvyšší soud učinit v rozšířeném složení nejméně 11 soudců, a to většinou nejméně 7 soudců. Bez toho se zákon vrátí k přezkumu Knesetu.

Výbor pro jmenování soudců by měl mít 11 členů a to bez většiny koalice, která by v něm měla pouze pět významných zástupců. Ve výboru by byli ministr spravedlnosti, dva další ministři vybraní vládou, předseda Nejvyššího soudu, dva soudci, tři členové Knesetu – jeden z koalice a dva z opozice z různých frakcí. Nejméně čtyři členové z toho by byly ženy a jeden z arabských sektorů Izraele.

Herzog zahájil svůj projev odkazem na událost z předchozího večera, kdy terorista z Libanonu pronikl do Izraele a nastražil výbušné zařízení, které způsobilo vážné zranění izraelského občana na křižovatce Megiddo.

„Naši nepřátelé si velmi dobře uvědomují klíčovou důležitost izraelské jednoty – a podle toho také jednají,“ řekl.

16.03.2023 05:32 Daniel Žingor97Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.